EL SOLER DE SANTA MARIA D’OLÓ. EL MOIANÈS

 

Continuo millorant,  dit això,  alguna de les seqüeles de la quimioteràpia encara està “ activa”; evito prendre el sol, i vaig sempre amb barret quan vaig pel carrer, i porto un calçat ample, la eritrodisestèsia palmoplantar,  dóna símptomes que es poden confondre amb el Neuroma de Morton o amb la fasciïtis plantar, faig exercicis i espero que les molèsties aniran reduint-se fins a desaparèixer. 

No en trobava cap imatge de la masia del Soler a l’Estudi de la Masia Catalana, que sembla que passava pel terme de Santa Maria d’Oló, sense accedir però a la població.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Santa%20Maria%20d'Ol%C3%B3

Al Mapa de Patrimoni:

https://patrimonicultural.diba.cat/element/el-soler-11

Llegia del Soler de Santa Maria d’Oló;  masia de dimensions mitjanes emplaçada a l'extrem d'un altiplà conegut com el Pla dels Ginebrers, al vessant sud de la Carena de Segalers.




Consta d'un cos residencial de planta rectangular (de planta baixa més un pis i golfes) que té una gran pallissa a ponent i alguns coberts a llevant.

Originàriament la casa era més curta i més estreta i posteriorment es va ampliar, sobretot al segle XIX.

El 1955 s'hi va afegir un annex en forma d'un porxo davanter, i entorn de l'any 2000 la casa es va sobrealçar i se li va donar forma de planta basilical.  Ens agradarà tenir noticia de l’autor/s de l’afegit i del sobrealçament a l’email castellardiari@gmail.com

 El resultat és una façana principal molt regular i simètrica que s'inspira en el model d'una masia clàssica. Consta d'un doble porxo central amb tres arcs a cada pis i amb una altra arcada a les golfes, més finestres laterals.

El cos central superior té vidrieres als laterals que il·luminen les estances del tercer pis. Els murs de la part antiga de la construcció tenen un parament de força qualitat i que sembla antic. En canvi les obertures, de distribució molt irregular, són majoritàriament emmarcades amb maó i fruit de les reformes del segle XIX.

A la façana de ponent la casa està apuntalada amb tres contraforts, i al nord té adossat un pou.

 És interessant també la construcció de la pallissa, molt gran i feta el 1881.

La casa conserva dues tines.

 

Comentaris