ERMITA DE SANT GRAU DEL PUIG D'URÚS. LA CERDANYA SOTA DOMINI DEL REINO DE ESPAÑA

 

Llegia a ;

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/7955

Ermita, damunt d'un turó, rectangular i sense absis. D'una sola nau, la qual des de la meitat fins a l'altar és de volta de canó. La resta de la nau té una volta més aplanada. A la dreta de l'altar hi ha la sagristia que sobresurt a l'exterior. A l'esquerre de la porta hi ha unes escales. La portalada és de mig punt sense cap mena d'ornamentació. Damunt de la porta hi ha un ull  de  bou que dona claror a l'interior.

El Vicent Miralles Tortes, publica una fotografia, i explica;  actualment  advertim diverses reformes, ara l’església consta d'una nau amb un cos lateral amb funcions de sagristia. Té un campanar d'espadanya. I s'ha eliminat l'arrebossat per deixar a la vista la pedra.



https://www.regio7.cat/cerdanya/2020/08/11/urus-adquireix-l-esglesia-sant-49978986.html

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/02/goigs-sant-grau-urus-cerdanya-girona.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/7955

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-grau-durus

Església situada en el serrat de Sant Grau o del Puig d’Urús. Fou el temple del vilatge de Vilagrau o del Puig d’Urús, avui despoblat. En l’actualitat és una ermita de la parròquia de Sant Climent d’Urús. No conserva cap vestigi de l’edifici romànic. L’església és mencionada per primer cop en l’acta de consagració de l’església parroquial de Sant Climent d’Urús del 1037, en què consta que el bisbe Eribau d’Urgell li subjectà com a sufragània l’església de Sant Grau de Puigfrondí (ara d’Urús). Entre el 1198 i el 1199 fou saquejada pels homes del vescomte de Castellbò i del comte de Foix. Entre altres malifetes, esbotzaren el cofre de les relíquies i assotaren el prevere al peu de l’altar.

https://www.youtube.com/watch?v=Dbq9rlWU0io

https://www.encos.cat/caminades/I-253.html

Ahir, 28.5.2023, es duien a terme eleccions municipals a Catalunya, avui, 29.5.2023, la victòria dels hereus de 18 de juliol de 1936, i dels que aplicaven – i apliquen – l’article 155 de la Constitución Española contra el Principat, és incontestable.

Que Sant Grau  elevi a l’Altíssim  la nostre sempiterna pregaria, Senyor, desprès de més de 300 anys de travessia pel desert,  allibera al teu poble i retornar-li la llibertat !!!!

Comentaris