ERMITA DE SANTA MAGDALENA DE LA RIBALERA. FARRERA. EL PALLARS SOBIRÀ.

 


L’ Elisa Ros Barbosa, retratava l’any 1982 l’  ERMITA DE SANTA MAGDALENA DE LA RIBALERA, a la  Vall de Santa Magdalena. Farrera (Pallars Sobirà)

Patrimoni Gencat en diu ;  Petita edificació romànica de planta rectangular i absis semicircular a orient sense finestres. La porta d'accés es troba situada a l'extrem de la façana de ponent i és d'arc de mig punt. La nau està coberta amb volta de canó. Els murs són de pedra seca a les parts antigues i travats amb morter a les reconstruïdes. La capella ha estat objecte de moltes reconstruccions, testimoni de les quals són dos carreus situats sobre la porta on hi ha gravades respectivament dues dates.

A l'interior i al fons de l'absis, un monòlit commemora la darrera restauració efectuada l'any 1960.

 


Fotografia Alfred Gc

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-magdalena-de-ribalera-farrera

Malauradament no es tenen notícies documentals d’aquesta capella, ni del seu terme, que, a la darreria del segle XV era ja un lloc despoblat, integrat al quarter de Tírvia del vescomtat de Castellbò, i que comprenia els antics llocs de Castellarnau, Romadriu, Colomers i Serret.

 En la visita pastoral del 1758 i en el Plan Parroquial del 1904, en el terme de Burg consta la capella de Santa Magdalena, referència a l’actual capella sota aquesta advocació que és conserva al terme de Farrera, però que no podem assegurar que sigui la successora de la primitiva església de la Ribalera, que, a més, devia estar sota una altra advocació

La parella romànica publicava en ocasió de la seva visita :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/09/santa-magdalena-de-ribalera-farrera-el.html?fbclid=IwAR1YvSx-udPElzg7V-whvoQU5s8L6KxfVmB1hMKyGn2KEA6aIlvPAPCvN_Y

La manca de dades es pot explicar entre altres per les accions de les tropes del general, Antonio Sagardía Ramos (Zaragoza, 5 de enero de 1879-Madrid, 16 de enero de 1962) el "Carnicero de Pallars", que al maig de 1938 duia a terme una sèrie d'execucions extrajudicials que van assolar la comarca de Pallars Sobirà i que es van saldar amb 67 persones afusellades, bona part dones, ancians i nens.

Que Santa Magdalena, elevi a l’altíssim la nostra pregaria, Senyor, després de més de 300 anys de duríssim captiveri, allibera el teu poble !!!

Comentaris