IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE LLIÇÀ D’AMUNT ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL VALLÈS ORIENTAL.

 



El Josep Prims Colomé em deixava un comentari  a la fotografia  “ 1900. Escuelas Públicas. Barcelona”,  es van inaugurar l’any  1923, li demanava més informació ; Josep Prims, bon dia, tens alguna dada de l'autor?. Existeixen encara l'edifici ?. En cas afirmatiu el pots retratar?, Gràcies.

A primers del segle XX era un edifici que servia de dependències de l'Ajuntament i d'escola.

El 1920 es va aprovar un pressupost de 7.500 pessetes per fer vivendes per els mestres i ampliar i millorar l'edifici.



El novembre 2022 es va posar una placa recordant que l'edifici va ser la primera escola. A la foto es pot veure la data (1923 ).


Actualment encara existeix, abandonat.

Al cens de l’any 1900 la població de Lliçà d’Amunt era de 966 ànimes,  el creixement vegetatiu es mantindria fins al cens de 1970, quan consten ja 1.577 veïns, començava aleshores el creixement exponencial que donarà al tancament de l’any 2022 , 15.801habitants de dret. 

Explicàvem suara que hi ha almenys dues formes d’esborrar la memòria històrica, la primera és produeix per la marxa de les persones del lloc on vivien, ara d’això en diuen “ LA ESPAÑA VACIA”, i l’altra pel creixement exponencial d’alguns pobles, viles i ciutats, que provoca – com un efecte desitjat – que els autòctons siguin una minoria, i s’acabin imposant els costums els nouvinguts.  Contra l’un i contra l’altre només hi ha un remei, fer recerca i divulgació, i dissortadament en aquesta tasca, és força inhabitual trobar a les administracions publiques, oi?

 S’atribueix a Leopoldo Ramón Pedro Calvo-Sotelo y Bustelo1 (Madrid, 14 de abril de 1926-Pozuelo de Alarcón, Madrid, 3 de mayo de 2008) aquesta frase "Hay que fomentar la emigración de gentes de habla castellana a Cataluña y Baleares para asegurar así el mantenimiento del sentimiento español que comporta"

Sempre he pensat que també al infern hi han espais “ reservats”,  on es troben  el  Leopoldo Ramón Pedro Calvo-Sotelo y Bustelo, el Francisco Franco Bahamonde​​, el Miguel Primo de Rivera y Orbaneja, Adolf Hitler, Benito Amilcare Andrea Mussolini,..., i tenen plaça reservada Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan,..., i tots els que NO RESPECTEN a les minories. 

Ens agradarà tenir noticia de l’autor de l’edifici a l’email castellardiari@gmail.com 


Comentaris