IN MEMORIAM. ESCOLA DE L’ATENEU OBRER DE SANT ANDREU DE PALOMAR

 

Llegia que l’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar , fundat el 1885, disposava d’una escola laica privada de la que el Jordi Colomer i Calvet, em publicava una imatge, pati de l'Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar .




S’hi van obrir línies nocturnes i gratuïtes perquè els obrers i els fills de les famílies obreres i pageses poguessin tenir accés a l’ensenyament, que també es va obrir a les noies cap al 1895.

L’objectiu de l’entitat era oferir una instrucció de qualitat a la classe obrera i va convertir-se en un referent pel que fa a la renovació pedagògica.

L’Ateneu disposava d’una extensa biblioteca, era la seu de diverses entitats i programava una gran quantitat d’activitats lúdiques i culturals.




Va ser l’escola amb més alumnes de Sant Andreu, i per descomptat  l’entitat més important pel que fa a l’associacionisme popular fins a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República.

Cansa això de “ Guerra Civil”, el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies.

Comentaris