SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DEL PUIG DE MEIÀ. LA NOGUERA

  


El Francesc Cardona Fonoll , publica una fotografia del santuari de la  Mare de Déu del Puig de Meià, i explica que el  dia 3 de maig , dia de la Creu ,  Antigament Vilanova de Meià celebrava  la Festa Major petita , Santes Creus ,tot el poble pujava a l'ermita  de Meià . 

Actualment la celebració  es fa el primer dissabte de maig .

 L'església és al cim del turó sobre el poble de Vilanova de Meià, on es conserven les restes del castell de Meià i d'altres construccions alt-medievals situades al planell que forma el cim. Pel fet que s'hi venerava una imatge de la Mare de Déu, se l'anomena el santuari de la Mare de Déu del Puig.

La imatge de la marededéu  fou traslladada a la parròquia de Sant Salvador de Vilanova.



L'antiga advocació era de Sant Cristòfol/Menna .Us recomano la lectura de la tesis documenta i rigorosa del : Josep Capdevila i Soldevila, que defensa que Sant Cristòfol i Sant Menna, foren en realitat una única persona :

http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf


A darreries  de l’estiu del 1997 va començar la restauració d’aquest important edifici romànic, gràcies a un ajut de la Unió Europea, dintre del seu programa Feder, gestionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vilanova de Meià. L’obra ha consistit a enderrocar part de la casa que tenia annexa, cosa que ha permès recuperar la visió externa del seu interessant absis, així com a refer tots els teulats i ràfecs de l’església.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/10/goigs-la-mare-de-deu-del-puig-de-meia.html

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-cristofol-del-puig-de-meia-vilanova-de-meia

Catalunya té – encara -  malgrat la seva forçada pertinença al REINO,   un important Patrimoni Històric i/o Artístic que és malgrat el desinterès de les administracions públiques, el millor actiu que tenim per atreure persones interessades per la cultura – que n’hi han, i moltes -; Barcelona ja exerceix com a pol d’atracció d’un turisme d’alcohol – i altres drogues - , sol i platges, que va foragitant als antics residents.  Cal potenciar la Catalunya de “ veritat”, enfront del Parc temàtic barceloní, oi?.

Comentaris