NOVES DADES SOBRE LA POSSIBLE AUTORIA DE LA TORRE SECUNDINO GORGOT FELIÚ, MAL DITA “ LA TORRE DELS FRANCESOS. RUBINAT. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA

Ens esperaven a Guimerà a les 11,45 per assistir a la reunió anual de l’Associació Guimera.info, el Tomàs Irigaray Lopez, i l’Antonio Mora Vergés, havíem sortit de Sabadell a les 7,00 amb la intenció de retratar la Torre Secundino Gorgot Feliú, mal dita la Torre dels Francesos a Rubinat al terme municipal de Ribera d’Ondara a la comarca de la Segarra.

A les 9,00 del mati, queia ja un sol d’injustícia quan retratàvem l’Església parroquial de Rubinat, advocada a la Marededéu, i que els nostres enemics anomenen amb evident menyspreu “ Santa Maria”, això és especialment dolorós en aquest indret on les forces del rei Joan II, conegut com Joan sense fe, pare de Fernando el Católico, aconseguiren  la victòria militar que suposava de facto, el principi del fi de la Catalunya sobirana.  

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/02/goigs-la-mare-de-deu-de-rubinat-rubinat.html

Ens endinsàvem pel camí de terra, confiats en que una vegada més la Marededéu de la Bovera, vetllaria per nosaltres, i sota un sol abrusador aconseguíem arribar  fins  a la Torre Secundino Gorgot Feliú, que  retrataríem des de totes les perspectives.





Feta la feina, ens arribaríem fins al runam esfereïdor de l’ermita de Sant Romà,  i faríem via fins a Guimerà, passant per Llindars, Vilagraseta ,  la Guardia Lada, i  Vallfogona de Riucorb, en quin Balneari dinyaríem – com sempre esplèndidament – desprès de la reunió.

Explicava en la sobretaula que feia temps havia demanat  ajuda al Joan Antoni Blaze Archs, per esbrinar l’autoria d’aquest  singular edifici, i àdhuc de la resta dels que es troben,  en bona part quasi ensulsiats ,  prop de la  via de circulació que Google Maps identifica com la L-203, i que no és altra cosa, que un més des camins de terra, sense cap indicació que son “ marca de fàbrica “ en aquesta dessolada comarca de la Segarra.


M’adreçava al John Lügner  que – sense aportar  cap prova documental – m’explicava que Secundino Gorgot Feliú, propietari d’uns terrenys situats  a uns  400 metres al sud-est de la font explotada per l’Empresa Llorach, contactava en els primers any del segle XX amb l’arquitecte Emili Sala i Cortés (Barcelona, 22 de febrer de 1841 - la Garriga, 7 de juny de 1920) per encarregar-li la construcció d’un edifici en que hi hauria alhora que pous d’extracció, espai per embotellar i almenys una vivenda, l’autor de la casa Batlló, com havia dit en el seu moment a Josep Batlló i Casanovas (29 de abril de 1855-Barcelona, 10 de marzo de 1934 , li suggeria que contactes amb l’Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, el Camp jussà , 25 de juny del 1852 - Barcelona, 10 de juny del 1926), com així va fer.

https://www.igme.es/boletin/2013/124_3/8_ARTICULO%207.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=Z1ZBGGmryiQ

El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 1238 ànimes, i la davallada començava al cens de 1950 en el que consten 940 veïns,  es tancava l’exercici 2022 amb 441 habitants de dret.

Us deixem uns enllaços a altres publicacions que com questa us podem semblar interessants:

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/hemeroteca/

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/lalzina-de-la-coma-den-vvila-retall.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/12/lalzina-de-la-coma-den-vila-natura-i.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/el-serrat-de-la-tomba-del-moro.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/03/la-tomba-del-moro-del-revolt-del.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/03/santa-ceclia-de-talamanca-monestir.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/01/el-negundo-que-senyora-del-mar.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/06/uixols-terra-de-llibertat.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/05/el-pi-de-les-quatre-besses-de-la.html

https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/6579/codro-codol-bressol

L’Ermessenda de Valrà – se que el comentari li pleura molt especialment a un del seguidors  de Guimerà.info - , deia;  els badalls van de boqueta en boqueta, com els aucellets de branqueta en branqueta

Que tingueu un bon estiu.

Ah!, si teniu alguna dada que confirmi les informacions del John Lügner , ja trigueu a fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com

 


Comentaris