SANT ROMÀ DE VILA. PARRÒQUIA D’ENCAMP. ANDORRA

 


El Jordi Vilá Juncá, publica una fotografia de l’església de Sant Romà de Vila a la Parroquià  d’Encamp, de la que en diuen a l’Enciclopèdia ;         aquesta capella originàriament romànica,  conserva ben poca cosa d’aquell primer edifici: possiblement només la paret de la nau on hi ha la porta d’entrada i una part de les altres. En tot cas la paret de ponent té dues finestres quadrades que difícilment poden correspondre al període que ens interessa. En aquesta mateixa paret hi ha un campanar d’espadanya.

 

Un element que sí que deu pertànyer a l’església romànica és la base d’un absis semicircular, damunt el qual se’n construí un altre de forma trapezoïdal en època incerta, seguint la mateixa sort que el veí temple de Sant Marc i  la Marededéu, mal dita Santa Maria , una " castellanada"  més, oi?.  

 

La coberta actual de la nau és feta amb un enllatat de fusta amb lloses al damunt i segurament així fou l’original. Les pedres de les parets no són triades i estan col·locades de manera molt irregular. L’argamassa és de morter de calç.

 

Es fa difícil d’establir una cronologia per a la construcció d’aquesta església, però sembla raonable la seva vinculació a les formes rurals de l’arquitectura del segle XII


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-roma-de-vila-encamp



Frontal d’altar conservat al Museu d’Art de Catalunya, de Barcelona, on és catalogat amb el núm. 15. 875. Hi ha estat representat un tema força habitual en pintura sobre taula: la imatge del Senyor en majestat, flanquejat pel tetramorf i quatre parelles d’apòstols. Pot ésser datat la primera meitat del segle XIII.


Que Sant Romà elevi a l’Altíssim la pregària dels gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.


Ah!,  esteu molt atents, la darrera de les malifetes al REINO   :

SI ET TALLEN EL FIL DEL TELÈFON, COMPTE, ET ROBARAN AVIAT !!!

Comentaris