ERMITA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. RONÍ. RIALP. EL PALLARS SOBIRÀ.

 

Escrivíem suara; Es duen a terme encara nombrosos aplecs A L’ENTORN DEL PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU, i fora molt bonic, publicar imatges de totes les esglésies, capelles, santuaris i ermites, on es duen a terme, oi?:

https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/Xarxa-de-parcs/alt_pirineu/coneix-nostra-feina/centre-de-documentacio/biblioteca_digital/patrimoni_cultural_i_immaterial/memoria-aplecs.pdf

Roní és un poble del terme municipal de Rialp.

Antigament, a l’aplec de l’Arcàngel Sant Miquel, s’hi anava amb processó, amb les autoritats i el poble, encapçalada per una “bandera” o pendó, de les que hi havia a l’altar major de l’església de Rialp. S’hi celebrava una missa amb l’obligat cant dels goigs i es repartia un panet beneït a tots els assistents.

Després, es ballaven els balls típics de la vila per acabar celebrant un gran dinar d’aplec.

A la tarda es feia festa grossa fins a l’hora de berenar i retornar cap a Rialp amb la mateixa processó que per anar-hi. Quan la processó de gent arribava a les envistes de Rialp, les campanes no paraven de baldar fins a l’arribada.

 Sant Miquel és un  petit oratori a la sortida del poble, obert per davant i amb una creu de fusta. La capella, que forma una mena de porxo, permet refugiar-s’hi en cas de mal temps.



 https://www.turisrialp.cat/web/es/cultura/sanuari-de-sant-miquel/

Des de l’ermita es domina la confluència del riu de Santa Magdalena amb la Noguera Pallaresa.

A l’entorn de la capella es troba el til·ler de diàmetre més gros de Catalunya

https://selene-blogduna.blogspot.com/2016/07/arbres-monumentals-del-pallars-sobira.html

Ens agradarà rebre un exemplar dels Goigs a l’email castellardiari@gmail.com


 Que l'Arcàngel Sant Miquel    i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


 

 

Comentaris