ESGLÉSIA DE SANT DONAT I SITJA, PARROQUIAL DE SEDÓ. TORREFETA I FLOREJACS. LA SEGARRA

 


L’Assumpta Figueras Viñas, pública una fotografia , Sant Donat  de Sedó,  al municipi de Torrefeta i Florejacs , a la comarca de la Segarra.

L’enciclopèdia es refereix també únicament a Sant Donat :

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-donat-de-sedo-torrefeta

Patrimoni Gencat però,  esmenta alhora Sant Donat i Sitja, enlloc però es fa cap referència a aquest segon.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/26385

Tampoc  a l’excel·lent treball Arquitectura Religiosa,  Patrimoni de Torrefeta i Florejacs

Valeri Serra i Boldú (Castellserà, l'Urgell, 1875 - Barcelona, 1938), recull la  Festivitat de Sant Antoni de la Sitja, que salvava d’una mort certa als representants del poble de Bellpuig , d'una acció criminal  – una més – de les moltes  que duien  a terme les tropes castellanes.  

https://www.bellpuig.cat/el-municipi/historia/els-nostres-avantpassats/festivitat-de-sant-antoni-de-la-sitja

Ens agradarà tenir-ne confirmació, si fos el cas, a l’email castellardiari@gmail.com , així com rebre imatges del interior de l’església parroquial de Sedó.

Quan al topònim el diccionari català valència Balear – perpetu malson dels de FUERZA VIEJA –ens diu;  etimològicament del llatí sedātiōne, ‘repòs’. Són indicis d'aquest origen les formes medievals del topònim Sedó, com Sadaon (a. 1182), Sadaone (a. 1195), Sadaho (a. 1315).

Vegeu també l’Onomasticon Cataloniae:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=38022

Que Sant Donat i Sant Antoni de Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos,  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Comentaris