ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SURRI, ADVOCADA A SANTA COLOMA. LA VALL DE CARDÓS. EL PALLARS SOBIRÀ

 








Església d'una sola nau dividida en tres trams i volta d'aresta, rematada a l'est per un absis semicircular. A costat i costat de la nau s'hi obren capelles. A ponent, a la plaça Major, es troba la porta d'arc de mig punt, a la qual s'accedeix per una escalinata semicircular. Per damunt d'aquesta s'obre un òcul. Remata la façana una petita espadanya situada sobre el pinyó de la coberta de llicorella a dues vessants. A la dreta de la façana es troba la torre campanar.

En el treball de camp de l'any 2020 es comprova que l'arrebossat de les façanes està força degradat; es veu la pedra dels murs en gran part de l'església. En algunes parts el mur de l'edifici creix sobre les roques naturals del lloc. La porta d'accés és de fusta i es troba en força mal estat. L'interior, enguixat i pintat, presenta taques d'humitat i fissures principalment al sostre i als voltants del cancell. El paviment ha estat restituït i és totalment de fusta.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-coloma-de-surri-ribera-de-cardos

Quan al topònim Surri:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=39887

Que Santa Coloma i Sant Antoni de Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos,  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

La selecció  femenina de futbol aconseguia el Campionat del  món gràcies al gol de l’Olga Carmona García (Sevilla, 12 de juny de 2000 ), si és certa la cita atribuïda al rei  Carlos III: “Ni gitanos ni murcianos ni gente de mal vivir quiero en mis ejércitos", està clar que una vegada més els Borbons, desaprofitaven una ocasió d’or per tenir la boca tancada, oi?.  

 

 

Comentaris