IN MEMORIAM. FÀBRICA DE GALETES I XOCOLATA SOLSONA I RIUS S.A . MARTORELL. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 


L’Armand Mas Tulla ( Gelida, 1918 + Barcelona, 1988 )  deixava una obra molt interessant :

http://docplayer.es/170905541-Armando-mas-arquitecte-urbanista-la-seva-obra-i-els-seus-somnis-i-ponencies-de-la-taula-rodona-descobrint-l-armando-mas.html?fbclid=IwAR18ltNdX1TqxtLA9RttIX9KJHmegh3fyGQcRCdv8T9ykac8mHhEvh6pjJ8

Tornen les mítiques galetes 222 :  

https://www.elespanol.com/porfolio/revision/20220202/galletas-piden-numero-vuelven-hit-setenta/646935743_0.html

Llegia que Pere Solsona – ens agradarà tenir noticia del cognom matern i del lloc i data de naixement i traspàs a l‘email castellardiari@gmai.com, cal eradicar aquest mal costum “ castellà” que dissortadament s’ha acollit per arreu, oi?. -  , un emprenedor empresari mataroní de xocolates i pastissos, va decidir expandir el seu negoci a Barcelona on es traslladà al 1888 per obrir una petita fàbrica de galetes al carrer Aragó. Amb el pas del anys el negoci anava creixent i va passar a un recinte més gran al carrer de La Bordeta, fins que el 9 de gener de 1917 es va establir a la cantonada del carrer Wad-Ras 127 (avui Josep Trueta) amb Dos de Maig 26 (avui Àvila) al barri industrial de Poblenou.

Fou als anys 1950's quan, a través d'un projecte de l'arquitecte Ramon Terradas – ens agradarà tenir noticia del cognom matern i del lloc i data de naixement i traspàs a l‘email castellardiari@gmai.com, cal eradicar aquest mal costum “ castellà” que dissortadament s’ha acollit per arreu, oi?. -   , es va ampliar en alçària la nau principal construïda formant petites voltes  ceràmiques amb bigues de forja. L'empresa va fer popular una xocolata batejada amb el nom de Kubala, tot aprofitant la tirada comercial de l'ídol futbolístic del moment. Els productes Solsona oferien habitualment col·leccions de cromos als seus clients.

L’any 1964 Solsona seguia creixent i va obrir una altra fàbrica a Martorell, dissenyada L’Armand Mas Tulla ( Gelida, 1918 + Barcelona, 1988 ), i de la que dissortadament no en trobava imatges, sou pregats de fer-nos-en arribar a l’email castellardiari@gmail.com   .



Arribats els anys 1970's, i coincidint amb els moments de màxima expansió de l'empresa, la multinacional alemanya (Balshent) va fer una oferta de compra als propietaris de Solsona per 500 milions de les antigues pessetes.

Després de moltes negociacions l'adquisició no es va dur a terme i, tot seguit, es va produir un fet que acabaria condicionant el futur de l'empresa. Els alemanys de Balshent es van quedar amb la fàbrica de la competència (Loste) ubicada també a Poblenou.

"Stultum facit fortuna quem vult perdere", la fortuna torna neci el qui vol perdre. 

La davallada de Solsona no va trigar en iniciar-se i al 1977 l'empresa va presentar suspensió de pagaments, que no fou acceptada perquè l'empresa ja es trobava en situació de fallida.

Galletas y Chocolates Solsona Rius, S.A. va tancar portes amb l'acomiadament dels 480 treballadors que es distribuïen entre les dues empreses de Martorell i Poblenou.

una part important de les naus originals d'obra vista del carrer Josep Trueta ha arribat intacta als nostres dies i s'ha pogut preservar aquesta part del patrimoni industrial poblenoví, sembla que la fàbrica de Martorell no corria la mateixa sort.

http://barcelofilia.blogspot.com/2013/06/solsona-fabrica-de-galetes-poblenou.html

A Catalunya no li calen els enemics – que en té i extremadament cruels – amb els “ amics” de tota la vida, no assolirem mai la llibertat.

Comentaris