IN MEMORIAM. LA CONRERIA I LA SEVA CAPELLA. TIANA

 


Crisant Palau, publica un parell de fotografies; 1900 – La Conreria i la seva Capella. Tiana, al límit amb el terme de Sant Fost de Campsentelles.







Llegia que Gaietà Barraquer i Roviralta (Barcelona, 1839 - 1922), canonge i historiador, germà de l'oftalmòleg Josep Antoni Barraquer i Roviralta i del neuròleg Lluís Barraquer i Roviralta, i  oncle del cardenal Francesc d'Assís Vidal i Barraquer, explica que la capella de la Conreria es trobava al primer pis , hom pensa que devia ser la mateixa,  bé que reformada que s’utilitzava als anys 1940 fins a 1998 ,  en que l’edifici va ser Seminari Menor Diocesà Nostra Senyora de Montalegre.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/goigs-a-la-verge-de-montserat-venerats-a-la-capella-de-montalegre-de-la-conreria

https://bd.centrelectura.cat/items/show/7934

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/02/goigs-la-mare-de-deu-de-montalegre.html

La Conreria comprèn un conjunt d'edificis i terrenys amb orígens al segle XIII , quan es fundà com un convent de monges  agustines, l’indret estava aleshores al terme parroquial de Sant Fost de Campsentelles.

 Al segle XV  fou adquirit per la cartoixa de Vallparadis de Terrassa,  i al lloc s'instal·là la comunitat, que començava la construcció del nou monestir (i actual Cartoixa de Montalegre) on baixaren a mitjans del XV.

El vell convent fou destinat a granja o conreria del monestir, dirigida per un cartoixà, el Pare Conrer, això durà fins al 1835, quan tant la Cartoixa com la Conreria foren desamortitzades.

Poc temps després, l'edifici es convertí en hotel i restaurant, funció que tingué fins al 1932, quan fou destinat a Sanatori de Tuberculosos.

L’any 1940 s'hi instal·là el Seminari Menor Diocesà  de Barcelona, fins que l’any  1998 tancà les portes.


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/06/in-memoriam-de-la-espana.html

 Des d'aleshores, funciona com a casa de colònies , “La Conreria” , gestionada per la Fundació Pere Tarrés.

Que la Marededéu elevi a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, pagesos, ramaders,  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Comentaris