๐—ฅ๐—˜๐—ฃ๐—ฅ๐—ข๐——๐—จ๐—–๐—–๐—œ๐—ข́ ๐—œ ๐—ฅ๐—˜๐—–๐—จ๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—”๐—–๐—œ๐—ข́ ๐——๐—˜ ๐—Ÿ๐—” ๐—–๐—ฅ๐—˜๐—จ ๐——๐—˜ ๐—Ÿ๐—” ๐—–๐—”๐—ฃ๐—˜๐—Ÿ๐—Ÿ๐—” ๐——๐—˜ ๐—Ÿ๐—” ๐—ง๐—ข๐—ฅ๐—ฅ๐—˜ ๐——๐—˜๐—ก ๐—™๐—˜๐—จ. NOTA DE L’ASSOCIACIร“ CULTURAL CAN FEU. SABADELL

 

N’havรญem escrit en mรฉs d’una ocasiรณ de la Capella de Torre d’en Feu de Sabadell:

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/12/capella-de-la-mare-de-deu-de-montserrat.html

L’Aleix Gonzรกlez Campaรฑa, ร nima de l’ Associaciรณ Cultural CAN FEU pรบblica una fotografia – molt nรญtida  - de la capella del Castell de Can Feu en la que apareix la Creu que coronava la faรงana

 


No s’adverteix la creu en la fotografia que cedia Emili Godes Hurtado (Barcelona 1895 - 1970) i que apareixia publicada a la revista 'La Fotografia'.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1611/rec/3

Explicava en relaciรณ a la Creu l’ Aleix Gonzรกlez Campaรฑa; la capella de la Torre d'en Feu data del 1704 i portava a la part superior, a la teulada, una creu de la tipologia de creu patent o pร tea, molt senzilla i de ferro.

Tal com podem veure en moltes fotografies antigues de la faรงana de la capella, la creu despunta clarament. Suposo que aquesta creu no era original del 1704, perรฒ fou col·locada en algun moment del segle XIX. Tambรฉ pot ser que hi haguรฉs una altra de mรฉs antiga perรฒ que estiguรฉs en mal estat i es col·loquรฉs aquesta de la imatge.

La creu, de 30 cm d'amplada i llarg, arribant als 50 cm amb la tija que l'aguanta, era de ferro i pintada. Al ser fotografies en blanc i negre es desconeix el color original, perรฒ suposo que deia ser de color negre o vermell fosc.

Aquesta creu va estar col·locada a la capella fins a principis del 2000, on va desaparรจixer (o robada).

La creu s'ha fet en alumini i en tall amb aigua a pressiรณ. Desprรฉs, per a donar-li el color i protegir-la, se li ha fet un bany anoditzant negre a la peรงa. Com veieu, el resultat รฉs espectacular i mรฉs resistent a l'exterior, ja que segons ens van comentar, anoditzar l'alumini permet que estigui uns 50-60 anys sense cap manteniment a l'exterior i amb les seves propietats originals.


Aixรฒ ha estat possible  grร cies a l'empresa de Castellar del Vallรจs on s'ha fet el bany de la creu: ANODIZADOS BP, al  Carrer de l'Anoia, 27 . Telรจfon: 937 15 80 65.  Aquest taller ha volgut col·laborar amb nosaltres i amb tota la feina que com a entitat estem fent i ens ha regalat el bany de la creu.

La creu tรฉ una tija de 30 cm de llarg els quals 10 cm aniran clavats a la teulada, per a una millor subjecciรณ.

Cal dir tambรฉ que la restituciรณ de la creu es voluntat nostra, ja que el projecte fet per l'Ajuntament no estava contemplada la creu.

Ara li toca moure fitxa a l'Ajuntament de Sabadell perquรจ liciti les obres que s'han de fer al castell el mรฉs aviat possible (teulada nova capella, refer terrat i merlets de la Torre principal i restaurar el torreรณ del molรญ de vent).

Comentaris