SANT ESTEVE DE MONTCORBAU. VIELHA E MIJARAN. VAL D’ARAN

 

Llegia de Sant Esteve de Montcorbau , al terme de Vielha  e Mijaran , a la Val d’Aran;  Església d'una sola nau amb volta de canó lleugerament apuntada i reforçada amb arcs torals; resten pocs elements dels seus orígens romànics. L'absis és poligonal d'estil gòtic (segle XV) i el campanar, adossat a la capçalera, correspon al segle XVII, igual que les capelles laterals de la nau. La porta d'entrada, ubicada al mur de migdia, és d'estil neoclàssic i presenta els símbols de Sant Pere a la llinda de la porta i per sobre d'aquesta hi ha encastada una làpida on es cita l'any de la remodelació (a.1702); l'accés a l'església és porxada. La part del presbiteri i de l'absis presenta esquerdes importants (que en els edificis del voltant es reprodueixen, la qual cosa fa pensar en sacsejades de terra). A la part de l'arc del presbiteri s'observa l'enderroc del mur de la que devia ser la nau romànica original.

 




A l'interior de l'església i conservem una pica baptismal que conserva els seus tres components (vas tenant i base) en molt bon estat. El vas conté com a decoració una tija de motiu vegetal que volta tot el perímetre flanquejat entre dues franges horitzontals. La columna de suport, constituït per un peu cilíndric, és decorat amb un seguit de figures rectangulars i verticals, amb altres elements geomètrics i una línia en ziga-zaga a la part superior. La base és formada per dues motllures circulars força gruixudes. És una de les piques baptismals de més bella factura de la Val d'Aran.

 


https://www.visitvaldaran.com/ca/item/sant-esteue-de-montcorbau-2/


Quan al topònim MONTCORBAU

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=27092


L’aranés és la llengua vehicular de l'ensenyament  des del 1984 ençà a la Vall d'Aran; gairebé el 90% dels aranesos l'entenen i un 65% el poden parlar. Malgrat tot, es troba en una clara situació de minorització en relació a la llengua  castellana,  i en menor mesura amb el català.


Els aranesos però, mantenen la seva llengua, així hi ha Naut Aran, Mijaran y Baish Aran, i no com en els territoris “ catalans  Alt, Mig, Baix, enlloc de sobirà, mig, jussà.   Massa sovint em trobo persones que es diuen catalanes, i reivindiquen – coses de la mal dita síndrome d’Estocolm -  com a pròpies les formes castellanes imposades en el seu moment “ manu militari “.

 

Qu'eth protomàrtir Sant Esteve elève ath Altíssim era pregària des aranesi, galhecs, bascs, catalans, e toti es collectius minoritzats e reprimidi, Senhor, libère eth tòn pòble !!!!


Que el protomàrtir Sant Esteve elevi a l'Altíssim la pregària dels aranesos, gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor, allibera el teu poble !!!!

Comentaris