CASA DELS NINS. SANTA COLOMA DE GRAMENET

 

Llegia a Patrimoni Gencat; habitatge plurifamiliar, de planta baixa i dos pisos, a la Plaça de Manelic, 1.

L'element més destacable són els relleus que ornamenten la façana, els frontons semicirculars i els ampits de les finestres, frisos i, especialment, la cornisa superior, que presenten tota una sèrie de temes simbòlics o al·legòrics de tot tipus. El nom de la casa, ve donat pels motius decoratius humans que predominen als ampits i llindes.

L'edifici va ser construït en dues fases. La primera (1922) per, l'arquitecte municipal, Josep Alemany i Juvé (1890- Barcelona, 1 de setembre de 1972 , i la segona (1924), per Lluís Gonzaga  Colomer i Balot, del que ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com .

 Cap al 1987 se li feu un afegit respectant la volumetria i les línies de decoració,  ens agradarà tenir noticia del  nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs de l’autor  a l’email castellardiari@gmail.com .


Fotografia . Ramon Solé

No sabia trobar l’explicació del  nom en que es coneix l’edifici “ casa dels nins “ , si ho sabeu, en agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=eYMrnhhf-A8

L’escultura , obra l'escultor Joan Gironès Casas ,  que dona nom a la Plaça d’en Manelic,  protagonista de l’obra Terra Baixa d’Àngel Guimerà,  es pot considerar un homenatge al dramaturg Àngel Guimerà (1845-1924).

Quan al topònim Gramenet;  etimològicament  Del llatí GRAMINETUM 'camp d'agram', derivat col·lectiu de GRAMEN 'herba, herbei, agram' , tenia mes sentit quan el nom de la població era Gramenet del Besòs 

https://www.infograma.cat/gramenet-no-es-va-escapar-de-la-repressio-linguistica-i-cultural-del-franquisme/

Comentaris