CENTRAL ELÈCTRICA DE DALT. GUALBA. VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY JUSSÀ

 


El Xavi Saula, publicava imatges de la Central de Dalt de Gualba

Conjunt dos edificis, la central elèctrica pròpiament dita, al darrera, i l'habitatge de l'operari de manteniment, al davant, al costat d'una bassa de regulació de l'aigua que passa per la central. El primer edifici és de planta rectangular amb murs de paredat carejat i pedres cantoneres amb carreus treballats, fins arribar al nivell de cobertes, a doble vessant, on trobem una filada de totxo a punta de diamant, que marca el canvi de tipus de fàbrica passant a ser de carreus treballats de granit, acabada en una filada de carreus seguint el pendent de la coberta amb un ressalt horitzontal al carener i als extrems. Pel que fa a les obertures, presenta una porta d'accés d'arc carpanell fet de cinc filades de totxo col·locats a pla; a sobre destaca un gran finestral d'arc apuntat amb dos monjos enfondits. A la façana sobre el riu presenta un ràfec amb dentellons que suporta una imposta de carreus de granit. A sota. dos grans finestrals amb una llinda de quatre filades de totxo, dividits en tres finestres amb marc enfondit i monjos d'obra vista que les separen, amb reixat de protecció . Les tres finestres tenen una llinda comuna de dues filades de totxo a punta de diamant. Sota les finestres, la façana pren un perfil atalussat que enllaça amb els murs de contenció de la bassa . Sobre les cobertes hi ha una petita torre per a la sortida dels cables i la connexió a la xarxa. És de planta quadrada amb coberta a dues aigües l ràfec amb dues filades de totxo vist i una teula girada. Presenta finestres apaïsades amb dos monjos de pedra enfondits .

L'habitatge presenta planta rectangular, formant un angle obtús amb l'altre edifici, els murs són de paredat de pedra carejada amb cantoneres poc treballades. A la meitat del tester sobresurt el perfil de les xemeneies . L'edifici és cobreix a doble vessant, amb ràfec de petita volada amb una filada de punta de diamant i una altra de totxo . Les obertures de façana no presenten emmarcaments, només arcs de descàrrega de totxo, dos d'elles amb arc carpanell.

L'edifici principal fou construït en pedra i rajol (arcades i obertures), seguint les pautes de l'estil arquitectònic modernista.

El topònim, Gualba, etimològicament , del llatí AQUA ALBA 'riera d’Aigües blanques',  explica força bé, que en algun moment del passat s’aixequessin per mans “ desconegudes “  però expertes, edificis com aquest. Sou pregats de fer-nos-en arribar dades de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com

Els promotors entenem que foren, Joan Sauqué i Jo i Josep Balma i Ragué.

https://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/ficha.php?id_alcalde=89

https://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/ficha.php?id_alcalde=71&&menu_alcalde=0

Agraïm infinitament la col·laboració del Xavi Saula, i esperem poder recuperar aviat la nostra “ vocació”, voltar per Catalunya.

  Estic  en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.


https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

Comentaris