ÉS AQUESTA LA MASIA ELS PLANS D’OLIUS?. EL SOLSONÈS

 

Josep Danés i Torras (Olot, 1891-ibídem, 1955) retratava entre 1914 i 1936, Masia els Plans d'Olius al Pont de la Farga, Títol original      Molí del Pont de la Farga




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8546/rec/47

https://lh6.googleusercontent.com/-VIRZvKZPkVE/T2THsXCo4PI/AAAAAAAAHWk/Gzn_2x88hx0/s1600/11-Plansolius-Fitxa%2520BENS.jpg

De la que crec – em puc equivocar – que és aquesta llegia; gran masia fortificada, orientada nord-sud, de planta rectangular i teulada a doble vessant. La façana principal està al sud, amb porta d'arc de mig punt i grans dovelles. Té planta baixa i dos pisos. Hi ha molt poques obertures, petites finestres amb llinda de pedra repartides per les quatre cares. A la paret oest, a la cantonada, hi ha una petita garita de defensa amb una espitllera a la part central; en aquesta mateixa cara s'hi ha adossat una petita construcció, que serveix de magatzem i a la que s'hi entra per una escala exterior.

En un pla superior a la casa hi ha una sèrie de coberts i corrals. Al costat de la façana principal hi ha una petita capella, de la que  recordeu que son una colònia PENAL del REINO, no consta l’advocació, sou pregats de fer-nos la saber i àdhuc enviar-nos-en  a imatges a l’email castellardiari@gmail.com .

 És una petita capella del segle XVIII , adossada a la paret est de la masia dels Plans d'Olius. És d'una sola nau i sense absis. El parament està construït a partir de carreus més o menys regulars, en filades. Té una porta rectangular, amb llinda de pedra i simulant pels costats dues columnes. No hi ha cap mena de decoració. L'interior està arrebossat.

Hi ha una fotografia del Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 — Barcelona, 22 de juny de 1923) feta entre 1890 i 1923,          Masia els Plans d'Olius al Pont de la Farga vora el riu, Títol original  Molí del Pont de la Farga, que certament no és la mateixa. Molí de Rodamilans o del Pont, al Pont de la Farga vora el riu.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8609

Antic molí de planta rectangular i orientat nord-sud. Té una teulada a doble vessant. La part millor conservada és la cara oest, on hi resta el forn de forma circular i sobrealçat per arribar al primer pis. A la cara nord, porta d'entrada d'arc de mig punt adovellada.

Parament de pedres irregulars, a la paret del costat del forn estan col·locades en filades.

El Solsonès es promociona com , “la comarca de las mil masies”,  està clar que cal fer una recerca rigorosa, que de ben segur, dissortadament no aconseguirà identificar TOTES les masies.

El Fons Estudi de la Masia Catalana, port ser un primer punt per començar la recerca.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/solson%C3%A8s

Si identifiqueu alguna de les masies  feu-ho saber a l’email mdc@csuc.cat  i per descomptat a castellardiari@gmail.com , que en la mesura de nostres – minses – possibilitats en confegirem una publicació.

 Mentre treballem en aquesta recerca “prosaica “ , continua dissortadament la "monotonia criminal" , els mitjans de comunicació audiovisuals, recullen – amb intenció morbosa -  les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil".   Esperem que el Regne de Déu, com preguem al Parenostre, vingui aviat.  

 

 

 

Comentaris