ESCOLES VELLES I ANTIC AJUNTAMENT DE MONTOLIU DE LLEIDA. SEGRIÀ.

 

Fa anys que maldem per fer un inventari dels edificis escolars de Catalunya, anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, el tema – ho tenim clar – no desperta cap entusiasme, i llevat d’alguna excepció digníssima, no aconseguíem la col·laboració dels estaments públics – val a dir que no en confiàvem gaire – ni dels catalans “ de peu”. No defallim, i tornem a demanar “ urbi et orbre “ la col·laboració de tothom.

Llegia a Patrimoni Gencat; l'edifici va ser construït l'any 1908 quan era alcalde Sebastià Farré, ens agradarà tenir noticia del cognom matern i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com , també si fos possible del seu autor , i per descomptat rebre imatges de l’època en que exercia com escola.

Quan a la descripció; edifici entre mitgeres de planta rectangular, coberta a dues vessants i composició simètrica. L'eix de simetria el formen, a la planta baixa, la porta d'accés amb dues finestres a cada banda i la balconada del primer pis que sobresurt respecte de la façana i té dos balcons als costats.

L'edifici té dues plantes i un semisoterrani al qual s'accedeix des del pati posterior. A la planta baixa hi havia les escoles per a nens i per a nenes. A la primera planta hi havia els habitatges dels mestres i l'ajuntament. L'escala, de lloses de pedra en voladís, situada al centre de l'edifici permet deixar lliure la resta de la planta.

Els murs de la façana principal són de pedra irregular, la porta d'accés és d'arc de mig punt i és feta de carreus i dovelles de pedra. Els emmarcaments dels balcons del primer pis són de maó. La volada del balcó presenta rajoles policromades i barana de ferro.

A l'any 2000 es va fer una rehabilitació de la façana i la coberta i al 2002 es van renovar els forjats interiors i es van enderrocar els envans alliberant les tres plantes.


 Fotografia.   Ivan bea

Estic  encara en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/


Comentaris