ESGLÉSIA DEL BARRI FORTUNY DE REUS, ADVOCADA A SANT BERNAT CALBÓ. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

 

Patrimoni Gencat ens diu que l’arquitecte Lluís María Albín i Soler va ser l’autor de l’Església de la  parròquia deSant Bernat Calvó , que es troba al Barri Fortuny de Reus, i que retratava la MontserratAnguila Presas



A partir de la seva construcció a la dècada de 1950, va esdevenir el nucli i equipament central del barri gràcies a les seves grans proporcions. L'església se situava al centre de la plaça de Gabriel Ferrater i Soler, definida com el centre del nou districte.

L'immoble s'estructura en tres elements diferenciats: un volum rectangular de maó, la volta de formigó de grans dimensions que cobreix la nau i el campanar cilíndric de formigó, també de gran alçada.

La coberta és probablement la part més destacada de la construcció. Es tracta d'una gran volta d'aresta suportada en quatre punts. Està construïda a partir d'una membrana de formigó armat, remetent a les obres dels grans enginyers estructurals. Es tracta d'una solució que fins al moment de la seva construcció era inèdita i va permetre que es posessin grans finestrals per a deixar entrar la llum natural.

D'aquesta església és molt significativa la gran expressió plàstica que segueix el corrent brutalista, amb models en l'arquitectura estrangera. Aquestes característiques poden veure's en l'ús de materials simples, com són les plaques de fibrociment a les vidrieres o la col·locació d'ampolles de xampany encastades al mur del fons del presbiteri.

La influència del Concili Vaticà II també està molt present; es va cercar una església per a les classes més baixes; inclusiva i amb canvis en l'ofici per a fer-lo més proper. El resultat va traduir-se en canvis en la morfologia del temple catòlic de l'època, com és la disposició més propera de l'altar, perquè els fidels quedin més integrats, i una materialitat més austera, acabant amb la decoració excessiva.




Fotografia de Jordi Contijoch Boada

 

https://www.auga.cat/2014/11/18/lluis-m-albin-memoria-i-agraiment/

Quan al topònim Reus :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=34739


Al mon dissortadament s’està imposant la  “ monotonia dels crims “ 

 No tinc paraules per explicar l’intensíssim dolor que em provocaven  les imatges del bombardeig de  l’hospital Al Ahli de Gaza, Benjamín «Bibi» Netanyahu  (   Tel Aviv, 21 d’octubre de 1949  ) superava amb escreix al seu ídol Adolfo Hitler (Braunau am Inn, Alta Àustria, Imperio austrohongarès; 20 de abril de 1889-Berlín, Alemanya nazi; 30 de abril de 1945)

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

Que Déu tingui pietat de tots nosaltres, i no  permeti que malmetem aquest món  que ELL creava per a nosaltres com un paradís.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

Que Sant Bernat Calbó i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.

 


Comentaris