HOTEL ANDRIA. LA SEU D’URGELL. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

Llegia que l’any  1927, l'arquitecte Joan Bergós  Massó (Lleida, de desembre de 1894 - Barcelona, 18 d'abril de 1974)  va redactar el projecte de reforma del nucli Antic i de l'Eixample de la Seu d'Urgell. La relació amb la ciutat no es va acabar aquí, perquè també hi va projectar diferents edificis.

Se li atribueix, a més, la reforma de l'Hotel Andria, tot i que l'autoria no ha pogut ser mai documentada.

L'Hotel Andria havia estat fundat el 1875 i la construcció, a principis del segle XX, del Passeig de Joan Brudieu feia oportuna una reforma de l'accés que elevés el to de l'establiment.

Patrimoni Gencat en diu ; edifici situat en el Passeig Brudieu i construït al voltant d'un pati. Es tracta d'una construcció de dues naus situades perpendicularment. A la reforma del 1928, va construir-se un gran porxo adossat al primer pis de la façana sud de l'edifici, compost amb quatre arcs de mig punt, suportats sobre columnes. El basament de les columnes el forma un sòcol massís que serveix de marc a les baranes de balustrades. Els capitells són dòrics. Sobre les voltes hi ha una cornisa motllurada i, al damunt del conjunt, una àmplia terrassa amb barana de forja que conté motius decoratius. L'accés al porxo es resol amb una escala que té dos trams oposats fins a un replà des del qual s'emprèn el darrer tram, comú. Les baranes són de balustrades, amb passamans molt gruixuts en pedra. Hi ha decoració de boles sobre els sòcols massissos dels angles. La reforma té un aire italianitzant i desimbolt que contrasta vivament amb el rigor de les construccions veïnes.


Fotografia de Carles Gorini Santo

https://www.viurealspirineus.cat/articulo/els-fogons-del-pirineu/hotel-andria-cuina-proximitat-amb-arrels-pirinenques/20191227134042016961.html?fbclid=IwAR2166Csf-BjrOaKFkUChkKtEnpUL102fThvdyW7ikx8Glj_biyhWCJXwto

 


Situat al bell mig del Passeig de la Seu d’Urgell, en un preciós edifici modernista, compta amb una agradable terrassa porticada bastida el 1920, obra de l’arquitecte Joan Bergós, i un ampli jardí. L’Andria posseeix tot l’encant del noucentisme català i l’esperit del Pirineu. Ens agradarà veure algun document que confirmi aquesta afirmació. 

Comentaris