IN MEMORIAM DEL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE RIUPEDRÓS. VILALLER. LA RIBAGORÇA SOBIRANA

 





El Jordi Contijoch Boada, retratava l’edifici del que havia estat  Santuari de la Marededéu de Riupedrós, al terme de Vilaller, a la Ribagorçà sobirana.

Llegia;  la primera menció del santuari de la Marededéu de Riupedrós es troba en un document de l’any 955, on signa el “Senterio de Riuo Petroso”. Això fa pensar que al segle X a la vall de Barravés ja es venerava la imatge de Nostra Senyora de Reperós.

Segons Roque Alberto Faci Agud (La Codoñera, 20 de juliol de 1684 - Albarracín, 28 d’abril de 1744), el temple era preromànic o romànic.

L’església tenia una capacitat per a 400 persones.

Contigua al santuari hi havia una casa amb capacitat suficient per contenir els consorts de Nostra Senyora, quan feien algun acte multitudinari o celebraven les juntes generals.

Al final del segle XVIII, a conseqüència de les guerres, el santuari es va anar deteriorant a causa de la seva utilització com a caserna per part de les tropes o com a magatzem.

Un altre problema va sorgir amb les goteres i la desamortització dels béns de l’església al primer terç del segle XIX.

L’edifici, però, es va mantenir fins a l’any 1975.

 Va ser a partir de la construcció del seminari diocesà d’estiu el 1960 quan les coses es van agreujar perquè el santuari es va utilitzar com a magatzem, per guardar-hi els materials d’obra.


 El santuari s’enderrocà posant-hi càrregues de dinamita.

Encara avui, molts dels habitants de Vilaller no entenen l’enderroc.

 El 4 de juny de 1978 es beneïa i inaugurava la nova ermita, reconstruïda al mateix lloc de l’anterior, ens garsarà tenir noticia de l’autor a  l’email castellardiari@gmail.com .

 L’edificació que actualment es pot visitar és la petita ermita de Riupedrós.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/12/goigs-la-mare-de-deu-de-riupedros.html

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/111400

https://www.todocoleccion.net/coleccionismo/gozos-goigs-verge-maria-riupedros-es-venera-seu-santuari-vilaller-lleida~x55796048

Llegia :  RIUPEDRÓS, DE SEMINARI D’ESTIU DEL BISBAT A MONESTIR ORTODOX

https://www.bisbatlleida.org/ca/noticia/13-08-2013/riupedr%C3%B3s-de-seminari-d%E2%80%99estiu-del-bisbat-a-monestir-ortodox

https://www.lleidaparticipa.cat/public/457/file/+%20not%C3%ADcies/any%202012/103_esp.pdf

El Seminari de Riupedrós,  fet construir  pel bisbe de Lleida, Aurelio del Pino Gómez (Riaza, 2 de desembre de 1888 - Madrid, 8 de desembre de 1971) l’any  1960 com a residència d’estiu pels seminaristes de la Diòcesi de Lleida – ens agradarà tenir noticia de l’autor al’email castellardiari@gmail.com - , passarà als annals de la història per ser des de finals de juliol de 2013  el primer monestir ortodox fundat a Espanya des del Gran Cisma.

 


El passat 28 de juliol de 2013, en aquest equipament propietat del Bisbat de Lleida, ubicat a uns 800 metres de Vilaller, se celebrava la primera litúrgia presidida pel bisbe ortodox romanès per Espanya i Portugal, monsenyor Timotei Lauran (12 de abril de 1975)  , i concelebrada per l’arxipreste de Barcelona, Aurel Bunda (Smeeni, Romania, 1 de gener de 1968)   , i sis sacerdots més provinents de Saragossa, Osca, Pamplona, Santander, València i Lleida.

Estava encara en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 


Que la Marededéu   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.

Comentaris