IN MEMORIAM. QUE EN SABEU DE LA CASA BADIA I DE LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANTA LLÚCIA ? . VIU DE LLEVATA. LA RIBAGORÇA SOBIRANA

 

El Jordi Coll Ros, m’enviava fotografies  de les restes de la capella advocada a santa Llúcia de casa Badia, a  Viu de Llevata a la Ribagorça Sobirana.`




N’escriuen, sense imatges, a  l’Enciclopèdia del Romànic, fent bo allò que  escrivia suara,  la Ribagorça està prop de Déu, i dissortadament , o potser no , oi?.  Massa lluny de Barcelona i/o de Madrid.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-llucia-de-viu-de-llevata-el-pont-de-suert

La capella de Santa Llúcia, avui dia en ruïnes, és situada dins el nucli de població de Viu de Llevata. És propietat de la casa Ancelles. Tot i que no se’n pot aportar cap prova documental, podria haver estat la capella castellera de la fortalesa de Viu de Llevata, documentada des del segle X.

Coincidirem amb Jordi Coll Ros que possiblement hi ha una confusió de dades amb la  capella del Carme de casa cellecs del segle Xl - Xll , de la que no hi han dissortadament dades, sou pregats de fer-nos-en  arribar a l'email castellardiari@gmail.com 

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2023/10/in-memoriam-que-en-sabeu-de-la-casa-de.html

De les ruïnes de l’església de Santa Llúcia tan sols resta el sector nord-est, el de l’antiga capçalera. L’indret es troba envaït de vegetació i molt possiblement les restes de l’estructura van ser destruïdes en ampliar-se el camí que comunicava els dos nuclis habitats de Viu. No queden testimonis, doncs, dels fonaments ni dels murs de la nau

Els oratoris, capelles i esglésies que depenien d’una casa o d’un mas, eren alhora que una manifestació de religiositat, una mostra pública de que aquella família no es  mocava   amb mitja màniga, oi?

En demanaré  més informació al  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( arxiu Gavín ) , al Cerib , Centre d'Estudis Ribagorçans, ce.cerib@gmail.com , a  l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça, xac.cultura@gencat.cat  ,  i per descomptat “ urbi et orbe” a qualsevol entitat i/o persona física que ens pugui donar informació.

Enviava a l’Enciclopèdia Catalana les fotografies del Jordi Coll Ros

Esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com

Sota l'impacte emocional del que s'intueix com un genocidi " programat"  dels Palestins de Gaza, refeia les dades de l'entrada. 


Que Santa Llúcia   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   Armenis, kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.

Comentaris