LA COSTA DE VILABERT. CASTELLAR DEL RIU. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

 

l’ Antonio Arderiu i Pascual (Manresa, 1892 - 1966) retratava a la segona dècada del segle XX, la masia de la Costa de Vilaverd, de la que en duen al Mapa dePatrimoni que  no consta documentada fins època moderna en ple segle XIX a través del llibres d’amillarament. De fet, l'acabat i configuració arquitectònica de les façanes assenyala una tipologia constructiva pròpia del segle XIX. Tot i això, no es pot descartar que la masia ja existís amb anterioritat i que l'estructura que visible avui respongui a una obra de reforma o reconstrucció important de la masia; es creu que pot tractar-se d'una masia originària del segle XVII o XVIII.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/678/rec/222

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/798/rec/208

Propera a la masia hi ha l'església romànica de Sant Salvador de Vilaverd,  que segons les fonts bibliogràfiques degué funcionar com a capella privada de la masia a partir del segle XVII

https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-costa-de-vilaverd

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-salvador-de-vilaverd-castellar-del-riu

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2018/09/sant-salvador-de-vilaverd-castellar-del.html

la "monotònia criminal" contínua, els mitjans de comunicació audiovisuals, recullen les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"


Comentaris