QUINTA DE L’ARCÀNGEL SANT RAFEL, L’AU FENIX DE TARRAGONA

 

L'edifici disposa de planta baixa i un pis, més una torre poligonal inscrita al lateral de la casa, que funcionava com a mirador, i una altra torre posterior decorada amb ceràmiques blanques i blaves. No hi falten elements modernistes: l'aplicació de la ceràmica, la calidesa amb què es va tractar el ferro forjat de la barana o uns detalls ornamentals propis de la sezession vienesa.

El jardí es va plantejar com un jardí romàntic anglès, encara que avui dia ja no queda res del traçat original i de les espècies que contenia.

https://www.tarragonaturisme.cat/es/punto-de-ruta/la-quinta-de-sant-rafael

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/07/el-mas-dels-arcs-o-de-langel-testimoni.html

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/3310/rec/107

https://www.arquitecturacatalana.cat/ca/obres/quinta-de-sant-rafael

https://www.naciodigital.cat/tarragona/noticia/40804/ajuntament-tarragona-inverteix-800000-euros-recuperar-edifici-quinta-sant-rafael

El fènix fou emprat pels primers catalanistes i independentistes catalans com a símbol de l'esperit de construcció nacional després de la derrota. És el símbol de la Renaixença catalana i en l'època, del renaixement, començà a usar-se al Principat de Catalunya en la revista La Renaixença (1881-1905), publicada per Pere Aldavert, amb el suport d'Àngel Guimerà i de Francesc Matheu. La imitaren altres publicacions catalanistes, com L'Esperit Català (1883-1884), l'Almanach de la campana (1886),i La Caça de la Perdiu (1904). De 1910 a 1921, continuà apareixent en una gran varietat de publicacions, no sols independentistes, com La Veu del Poble (1921), però la principal en fou Renaixement.

 


Ja es a deia a l’època de l’Ermessenda de Valra,

 “ A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia”.


Comentaris