SANT SALVADOR DE BARRUERA. RECREACIÓ “ROMÀNICA” . LA RIBAGORÇA SOBIRANA

 

Llegia  amb estupefacció ; ermita d’origen romànic, situada a la muntanya de Barruera, a 1 hora de camí del poble. Passant pel carrer major donareu accés al camí que us portarà fins a l’ermita. La primera part de la ruta forma part de la Cara Amón, una cursa de quilòmetre vertical que se celebra anualment al mes de maig.

La construcció original estava en runes, només es conservava part de l’absis i la part inferior dels murs de la nau.

La Catalunya romànica deia ;

Les ruïnes de la capella són situades en un lloc alterós, comprès entre la serra de Cardet i la Punta lo Faro, a la riba dreta de la Noguera de Tor, a la banda nord-oest de Barruera.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-salvador-de-barruera-la-vall-de-boi

L’edifici actual és una reconstrucció “” lliure “  duta a terme  pels paletes del poble mitjançant una col·lecta popular.

Actualment té una nau, capçalera amb absis semicilíndric i campanar d’espadanya.


https://www.turismealtaribagorca.cat/sites/default/files/mes_romanic_0.pdf

No consta a la relacióde “ monuments 

S’aprecia una “ mala consciència pública,  tothom recorda que   el 30 de novembre de l'any 2000 el Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO va aprovar la inscripció de les “Esglésies romàniques catalanes de la Vall de Boí” a la llista del Patrimoni Mundial. Les esglésies romàniques de la Vall de Boí, van ser inscrites a la llista del Patrimoni Mundial sobre la base de dos criteris universals excepcionals:

L'important desenvolupament de l'art i l'arquitectura romànica de les esglésies de la Vall de Boí és el testimoni dels profunds intercanvis interculturals a l'Europa medieval i en particular a través de la barrera muntanyosa dels Pirineus.

Les esglésies de la Vall de Boí són un exemple particularment pur i homogeni de l'art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte.

Catalunya posava “ tota la carn a la graella” per obtenir aquell reconeixement, i al ensems permetia que el temps i la incúria fessin la seva “ feina “.  

Fa anys que maldem per recuperar la memòria dels edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista,  esperem la col·laboració de tothom fent-los arribar imatges i dades a l’email castellardiari.gmail.com

Que Sant  Salvador   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   armenis, kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.


Comentaris