TENIU DADES DE L’AUTOR DE LA REFORMA DE LA MASIA DE CAN RIBES DE CARDEDEU?. EL VALLÈS ORIENTAL.

 Joan Estorch Salamó, retratava l’any 1932, Vista parcial de Can Ribas de Cardedeu i pallers en primer terme, per al Fons Estudi de la Masia Catalana



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2975/rec/606

https://www.bnc.cat/layout/set/print/El-Blog-de-la-BC/Apunts-sobre-la-fotografia-i-la-reproduccio-de-documents-II-.-Els-Estorch-una-saga-de-fotografs

Segons Tomàs Balvey Parés (Cardedeu, 1790 — Barcelona, 26 de novembre de 1852) , que cita Can Ribes, però que no la situa concretament en el temps, considera que és una masia molt antiga. 

No es coneixen referències històriques, es creu però,  que probablement era coneguda amb un altre nom. 

Alguns elements arquitectònics, com són la torre de defensa i les finestres d'arc conopial, situen l'edifici en el segle XVI. És molt possible que amb les reformes de 1610 s'iniciés el procés de transformació de la masia antiga, possiblement de planta basilical, en l’actualitat. Podem veure-hi la inscripció de la data de 1610 a la llinda de la finestra del cantó de llevant. 

Segons Balvey va ser cremada durant la Guerra del Francès, a principis del segle XIX, com moltes d'altres.

 El 1898 es va convertir en residència d'estiueig, tot i que la finca es va continuar conreant, i és en aquest moment quan segurament es projecta el jardí de ponent, de traces romàntiques. 

Una part important de la propietat va ser expropiada per a la construcció de l'autopista A-7. 

Per la documentació fotogràfica sabem que a finals del segle XIX i a principis del segle XX la torre de defensa es cobria amb el mateix pendent de la coberta, en desconeixem la seva data de reconstrucció amb els actuals merlets, sabem per Balvey que la va partir un llamp i que estava enrunada.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28644

Vull defugir el llenguatge escatològic, alhora però, no puc deixar de constatar  que en matèria de documentació del Patrimoni Històric de Catalunya, els del “ atado y bien atado “ , se’n han sortit força bé, i Cardedeu, el Vallès Oriental, Catalunya, força malament.  

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=17569

Tothom  està en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.


https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 El món va girar els ulls  a l’holocaust – on s’eliminaven persones d’arreu - , i torna a girar-los a Gaza. Que la maledicció  de  Déu, caigui sobre els responsables per acció u omissió.

Avui commemorem un màrtir de  Catalunya,  Lluís Companys i Jover (Tarrós, 21 de juny de 1882-Barcelona, 15 d’octubre de 1940) 

 https://www.youtube.com/watch?v=CZRA-AE5_UU


Comentaris