TORRE DEL TELÈGRAF ÒPTIC DE CASTELLBISBAL. EL VALLÈS OCCIDENTAL

 

La torre de telegrafia òptica situada sobre el pas del riu Llobregat, sobre el "pont del diable", a 165 metres  d'altura. Té forma quadrada, d'aproximadament 5 metres de costat i amb uns 7 metres d'alçada.

La construcció s'inicia en talús i té dues plantes d'alçada més el terrat.

L'accés era elevat per una porta rectangular al primer pis, que ha estat refeta en una restauració recent; al pis superior hi ha una petita finestra d'arc rebaixat i s'observen espitlleres als diferents pisos. Els marcs de les obertures són fets de maó. La torre està envoltada per un profund fossat construït amb les mateixes característiques que la torre: còdols, pedres irregulars i algun petit carreu. Per creuar-lo i poder accedir a la torre es construí una plataforma sobre la qual descansaria un pont llevadís que, una vegada aixecat, protegiria la porta i la finestra de la torre. El balcó del terrat es va afegir posteriorment en la restauració de la torre.

Aquesta torre de la línia militar tenia comunicació visual directa amb l'anterior de l'ermita de Sant Pere de Romaní (Molins de Rei), a 10 km, i amb la posterior d'Esparreguera (desapareguda), a 8,2 km de distància. Posterior a aquesta última torre desapareguda hi havia la torre de Can Dolcet (Collbató), situada a 6,1 km.

La telegrafia òptica va ser un miratge en el que es van esmerçar molts recursos econòmics, que com avui mateix, es treien de l’educació, la sanitat,...

A: https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/1129

En podeu veure imatges actuals

Josep Salvany i Blanch (Martorell, 1866 - Barcelona, 1929)  la retratava l’any 1912

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/822/rec/4

Comentaris