CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL REMEI DE MOIÀ / CAPELLA DEL CEMENTIRI. EL MOIANÈS

 

Àngels Vilalta Rovira, publica un parell de fotografies de la  capella rural de nau única feta d'obra i coberta per una teulada a dues aigües, advocada a la Marededéu del Remei, situada a l’entrada del fossar municipal de Moià



El Mapa de Patrimoni explica que  l'absis és quadrat. Té una petita sagristia al costat de llevant. La façana, encarada a migdia, presenta un portal rectangular emmarcat per dues semipilastres adossades al mur i coronades per un frontó triangular on es troba una petxina de tipus renaixentista. Damunt de l'esmentat frontó hi ha una llosa de pedra que recorda l'advocació i la data de la seva edificació.

Llogari Picanyol i Pla (Moià, Moianès, 1896 — Sabadell, Vallès Occidental, 1968) fill insigne de Moià i de Catalunya, al que vaig tenir el privilegi de conèixer i tractar,   com a  professor a l'Escola Pia de Sabadell, explica que la creu de terme es va col·locar en ser construïda la capella l'any 1578 a càrrec de Serapi Saiol, prevere, Jaume Saiol i sa muller Àngela,  al peu del camí públic, se’n conserva el pedestal i la graonada.

La creu va ser traslladada per motius de seguretat al costat de l'església parroquial de Santa Maria.

Al seu lloc s'hi ha posat una creu de ferro.

Comentaris