CASTELL DE PALOL DE REVARDIT. PLA DE L’ESTANY

Trobava una fotografià a l’ Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany, Torre de Palol de Revardit.



https://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/#/cercaavancada/detallunitat/ACPE180-22-N-136


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/1337


Patrimoni Gencat explica que el  Castell de Palol de Revardit es troba estratègicament situat en un pas estret davant del Puig de Mont-Rodon i la muntanya d'en Vila, punt on era del tot necessari creuar el riu Revardit. Es va construir en una petita elevació que domina el Pla de la Banyeta i que controlava un antic camí.

 

La seva estructura no s'ha conservat en la seva totalitat, ja que va ser convertit en masia, segurament a partir dels segles XVII- XVIII. A partir d'aquest moment, es va derruir bona part de la muralla, o bé es varen fer servir els seus carreus com a material constructiu.

 

De les restes que han arribat fins avui, l'element més notable és la torre oest, de planta rectangular, que data de l'època medieval, amb reformes d'època moderna. Aquesta torre, que presenta tres nivells i coberta de teula a dues vessants, conserva tres espitlleres arrenglerades a la part baixa de la cara oest. D'altra banda, la tipologia de les seves obertures és diversa, segurament, producte de reformes posteriors. A la planta baixa es situava l'antiga presó. A peu de carretera, es troben les restes d'una altra torre, també de planta rectangular i tipologia similar, però només conservada en la seva base. A l'angle est es conserva una torre de planta circular, escapçada, avui de propietat particular.

 

El pany de muralla més ben conservat és a la banda occidental. Està fet amb carreus ben tallats i col·locats en filades. En aquest punt es conserva una porta medieval d'arc de punt rodó. A l'altra banda, una porta d'arc de mig punt i de majors dimensions podria ser una de les antigues entrades del Castell. La intervenció arqueològica, duta a terme entre novembre de 2010 i febrer de 2011, va posar al descobert un notable pany de muralla atalussat a la banda nord, on existia un important desnivell i es situava un antic fossat. També va permetre documentar l'existència d'una quarta torre, rectangular, en aquest sector nord.

 

A l'interior són visibles les reformes sofertes durant l'adaptació del Castell com a masia. També ha sofert notables transformacions l'antiga capella del Castell, ara església parroquial de Sant Miquel.


 Aquesta església conserva a la seva capçalera les restes del temple romànic del segle XII.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-miquel-de-palol-de-revardit



Fotografies. Jordi Contijoch Boada


Quan al topònim;

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=30242


  Dissortadament no s’atura  la "monotonia criminal que alhora que contínua,  fa que en un exercici de sadisme,  bona part dels mitjans de comunicació audiovisuals, recullin les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"


Ah!, només te dret a defensar-se Israel, que com recordava l ’ António Manuel de Oliveira Guterres (Lisboa, 30 d’abril de 1949), també té, i des de fa molt anys , el dret d’ofendre als Palestins 

Les mares palestines que veuen morir els seus fills com a conseqüència dels atacs israelians, de fam, de desatenció sanitària, …, i els infants assassinats, son veritables sants.


Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 


Es consolida el costum de sortir de nit per part dels nostàlgics de ladictadura


Que l'Arcàngel Sant Mique   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»


Comentaris