LA RENOVADA ERMITA DE SANT GRAU D’URÚS. LA CERDANYA JUSSANA

 

El Jordi Vila Juncá, publica una fotografia de la façana de l’ermita de Sant Grau d'Urús . antiga esglesiola de Vilagrau. La Cerdanya. S’aprecia clarament que li han “ rentat “ la cara, i àdhuc li han afegit un campanaret.


Dèiem en una anterior publicació; l’ermita de Sant Grau d’Urús o Sant Pau del Puig d’Urús o també apareix com Sant Grau de Puigfrondí en l’acta de consagració, l’any 1037, de l’església de Sant Climent d’Urús. Va ser l’església del llogaret de Vilagrau o del Puig d’Urús actualment despoblat.

 Hi ha noticia que en el segle IX el vescomte de Castellbó i el comte de Foix la van saquejar i destruïren les relíquies de Sant Grau.

Actualment no conserva cap vestigi romànic, una senzilla construcció quadrada amb una capella o sagristia al costat.

Destaca el blanc de les seves parets i el seu entorn ben cuidat

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/02/goigs-sant-grau-urus-cerdanya-girona.html

Patrimoni Gencat en diu ; ermita, damunt d'un turó, rectangular i sense absis. D'una sola nau, la qual des de la meitat fins a l'altar és de volta de canó. La resta de la nau té una volta més aplanada. A la dreta de l'altar hi ha la sagristia que sobresurt a l'exterior. A l'esquerre de la porta hi ha unes escales. La portalada és de mig punt sense cap mena d'ornamentació. Damunt de la porta hi ha un ull dona claror a l'interior. No té campanar.

Cal agrair al Jordi Vila Juncá la seva " bona " feina, que farem arribar al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya. Arxiu Gavín 

Que  Sant Grau   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Comentaris