MAS LES MOLLERES. SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA

 

Qüestions de salut, m’impedien fer allò que més  m’agrada, voltar per Catalunya  i retratar el que conservem encara, del nostre Patrimoni històric, artístic i natural, documentar-ho fins on és possible, i publicar-ho al Conèixer Catalunya, o en altres blogs, a l’espera de completar al màxim la informació.

Amics, els anys de voltar per Catalunya m’han permès fer-ne molts, les imatges que m‘envien i/o  publiquen, la consulta, bàsicament on line d’arxius,  ,  fons fotogràfics,... , m’han ajudat molt a passar aquest temps. 

OBJECTIU. SOBREVIURE A LA QUIMIOTERÀPIA

https://www.blogger.com/u/1/blog/post/edit/6688346317955926536/4580444093951189360

Ara estic en els primers processos de revisió, demà 15.11.023, tinc programada una colonoscòpia, i en els propers dies analítiques i tac, i abans del Nadal, visita amb l’oncòleg,.., delerós – com podeu imaginar – de tornar fer allò que més  m’agrada, voltar per Catalunya,..

L’Olga Sacrest i Roca, retratava l’any 1986,  Vista frontal del mas de les Molleres, al terme de Sant Joan les Fonts a la comarca “ celestial” de la Garrotxa.


Patrimoni Gencat en diu; Casa de planta rectangular amb el teulat a dues aigües i les vessants vers les façanes laterals. Va ser bastit amb pedra volcànica i pedra poc escairada llevat dels cantoners i dels carreus que emmarquen algunes obertures. Disposa de baixos, pis i golfes. Posteriorment es construïren diferents cossos annexos al mas, desfigurant la fàbrica primitiva. Cal destacar la façana de migdia amb una arcada de punt rodó a la cabana, dues finestres rectangulars amb llinda de fusta i carreus tallats, i quatre badius a les golfes. Davant del mas es conserva una senzilla i antiga pallissa bastida amb pedra volcànica composta de baixos i pis. L'estat actual del mas és totalment ruïnós.

Existeix encara?.

http://www.mulleras.net/hist2.html?fbclid=IwAR0NjregFNLTrgSti-3flmnIR1tMD040c7tZLwdB3cSWptIElAvPZ3fZxzg

La seva etimologia arrenca de la paraula llatina "mollere", usada en plural que té el significat de camps o terres esponjoses.

https://fontsaigua.wordpress.com/2018/08/05/avui-destaquem-la-font-de-les-mulleres-de-sant-joan-les-fonts/

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

Comentaris