CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DELS SOCORS. CENTELLES. OSONA

 

Venia del Santuari de la Marededéu de l’Ajuda, i entrava a Centelles, on les obres de desdoblament i millora de l'R3 entre Mollet i el Figaró, provoquen que  l'estació de tren de Centelles, sigui el  punt d'enllaç entre el servei ferroviari i els autobusos alternatius, això provoca un caos considerable en el tràfic rodat.

M’arribava fins a la  capella dedicada a la Mare de Déu dels Socors, situada al costat del portal de Sant Martí o d’Amunt i als peus de l’antic camí que estructurava la baronia de Centelles.


 Fou construïda entre el 1536 i 1539, al mateix temps que la capella de Jesús, encara que amb un estil més renaixentista.

Hi feia estades i visites el noi Miquel Argemir  Mitjà (Vic, 29 de setembre de 1591 - Valladolid, 10 d'abril de 1625), de família centellenca, el futur Sant Miquel dels Sants.

 Va patir molts desperfectes a l’assalt dels partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria el 28 de febrer de 1714,  posteriorment va ser reparada i decorada amb elements barrocs.

 El 1989 va ser restaurada per l’arquitecte Claudi Arañó Bertran ( 1946 )

https://www.testimoniosparalahistoria.com/entrevista/claudi-arano/

Església de petites dimensions d'una sola nau de planta rectangular de cinc metres d'alçada i dotze de fondària amb parets mitgeres i un petit absis amb tres austeres columnes.

A la façana principal hi ha un gran portal d'accés amb timpà i pilastres rectangulars estriades molt deteriorades i damunt un frontó de forma triangular sustentat per una llinda.

El pis superior es acabat per un campanar en la seva part central.

 L'interior ha estat reformat recentment.

 Té un campanar d'espadanya.

 La coberta és de teula aràbiga a dos vessants.

M’arribava fins a la Plaça Major, el Palau dels Comtes, de propietat municipal d’ençà del 9 de maig de 2019, està embolicat com un regal nadalenc.



https://www.centelles.cat/ajuntament/comunicacio/docs/opinio-politica/opinio-politics-maig-2018.pdf

L’edifici que havia aixoplugat la caserna de la Guardia Civil, serà en el millor dels casos, una “ espineta perpetua” en els pressupostos municipals de Centelles.  


Que  la Marededéu   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Comentaris