ESGLÉSIA PARROQUIAL DE DARNIUS, ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 

La Montserrat Anguila Presas, publica fotografies de l’església parroquial de Darnius, a la comarca de l’Empordà sobirà, advocada a l’Assumpció de la Marededéu, mal dita Santa Maria,  “ castellanisme “  que se’ns imposava “ manu militari “ d’ençà de 1714, i que dissortadament persisteix a dia d’avui.




Patrimoni Gencat explica que l'edifici fou construït en els segles XII o XIII. Les seves dimensions superen les de la majoria de temples similars que trobem a la comarca. En concret ens referim a les esglésies de Maçanet de Cabrenys, Agullana i La Vajol, amb les quals manté uns estrets paral·lels tipològics que fan pensar en la intervenció en totes elles de tallers o grups de picapedrers molt relacionats entre si. A més, totes presenten la mateixa característica d'haver estat construïdes amb carreus de granit, pedra, per altra banda, molt abundant en aquestes contrades. L'única data segura que tenim de l’església de Darnius advocada a l’Assumpció de la Marededéu.  és la de la sagristia. A la llinda de la porta que la comunica amb el presbiteri es llegeix: "DEUM -RD LUCAS ROGER- 1696".

En llengua catalana NOMÉS hi ha una forma correcta de referir-se  a la mare de Jesús, Marededéu, i això és així, des del concili d’Efes que va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge. 




Fotografia del interior. Marta Lloret Blackburn (la Garriga, 1982)

El topònim Darnius, no és pacífic.

https://oncat.iec.cat/llista_termes.asp?limit=2&terme=darnius&button=Cercar

Us deixo uns enllaços molt interessants :

ESCOLES

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/38869

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/03/escola-de-darnius-lemporda-sobira.html

Un propòsit per l’any 2024 que ja feia l’Ermessenda de Valrà a les persones del seu temps; Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Que la Marededéu   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»


Comentaris