IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE BELLPUIG D’ARTÀ.MALLORCA

 

Llegia que la fundació de la vila d’Artà, està vinculada a l'arribada dels monjos premonstratencs del monestir de la Marededéu de les Avellanes, mal dita Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la comarca de la Noguera,  per influència – negativa – de la llengua castellana  , que, arran de la conquesta catalana (segle XIII), fundaren el priorat homònim, Santa Maria de Bellpuig.

El 1425 , un acord entre el senyor d'Os de Balaguer, Joan Vivot – aquesta família seria ennoblida amb el títol de marquesos de Vivot , pel rei Felip II -  i el monestir de les Avellanes, va portar a la permuta del lloc d'Artà, els premonstratencs van abandonar definitivament les Illes amb el vistiplau del papa Martí V.

Després dels Vivot, el lloc fou propietat de la família Dameto, reconeguts per Felip III, amb el marquesat de Bellpuig, el primer titular  Albertín Dameto y Cotoner Descallar y Sant Martí,   era  marqués de Tornigo, al  Ducat de Milà.

https://www.monestirs.cat/monst/annex/espa/balear/arta.htm

Baltasar Samper i Marquès (Palma, 3 de maig de 1888 – Ciudat de Mèxic, 18 de febrer de 1966), i   Ramon Morey Antich (Palma, 1885 - 1944), retrataven l’any 1927,          Vista general de la capella de Bellpuig, per al Fons Estudi de la Masia Catalana


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8005/rec/63

Hi ha una gran preocupació a Catalunya  per les accions que el govern de FUERZA VIEJA ( PP & VIX ) presidit per na Margalida Prohens Rigo (Campos, Baleares, 24 de maig de 1982)ha endegat contra la llengua, la cultura i àdhuc la pròpia existència física dels illencs.



https://assocamicsdelsgoigs.blogspot.com/2013/05/la-mare-de-deu-del-monestir-de-bellpuig.html

  Que la Marededéu   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Comentaris