IN MEMORIAM DE SANT ERMENGOL D’URGELL. L’ORATORI D’ORGANYÀ.

 

Ermengol d'Urgell (Aiguatèbia, segona meitat del segle x - El Pont de Bar Vell, 1035) fou un bisbe d'Urgell entre el 1010 i 1035, moment de gran importància en el desenvolupament històric del comtat d'Urgell i la ciutat de la Seu d'Urgell. És venerat com a sant per l'Església catòlica i és el patró principal de la diòcesi i dels municipis de la Seu d'Urgell i el Pont de Bar entre d'altres.

Per iniciativa seva  s’aixecaven els ponts al Congost dels Tresponts, o el pont a l'antic municipi de Bar on va morir en caure de les bastides del nou pont, segons la llegenda baixava el seu cadàver riu avall i un cop arribat a la Seu d'Urgell, a les 12 de migdia, les campanes varen començar a repicar sense que ningú les toqués.

L’esglesiola de Pont de Bar, les campanes de la Catedral de la Seu i l’oratori a Sant Ermengol a l’entrada d’Organyà, que retratava el Jordi Vila Juncá,  són monuments mil·lenaris al bisbe “per haver bastit” ponts.


Que  Sant Ermengol   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

  Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

 

 

Comentaris