CAN CORTADA. HORTA. BARCELONA

 Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929) , va retratar també masies :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/mas

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/masia

També, també, el Fons Salvany va ser objecte “ d’alteracions”  per part de la dictadura franquista, entrades com :

Façana d'una masia

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/1524/rec/8

Vista exterior d' una masia

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4997/rec/26

O: Façana d' una masia de Pallejà

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6510/rec/6

Façana d' una masia de Vilablareix

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/9266/rec/7

Pati d'una masia de Parets del Vallès

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/203/rec/14

Una masia a Santa Cristina d' Aro

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4628/rec/18

Evidencien l’alteració, conscient, voluntària i dolosa , de les anotacions fetes  per Josep Salvany i Blanch- Per descomptat, ens agradarà comptar a la vostra col·laboració a l’email castellardiari@gmail.com  per identificar-les

Us en deixo un exemple del rigor documental del   Josep Salvany i Blanch,  a l’entrada Torre a Mataró, en feia aquesta descripció ;      Torre de Can Palauet.  La torre i la masia de Can Palauet són al veïnat de Cerdanyola, on dominen la riera d'Argentona.

 La part principal de la masia es compon de tres cóssos irregulars, amb planta baixa i pis, inicialment separats de la torre.

El cós principal té un portal rodó adovellat i amb un finestral del segle XVI

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/3753/rec/1

El Josep Salvany Blanch, retratava l’any 1913, Una casa de pagès d'Horta,  Barcelona ; Barcelonès ; Catalunya ; Arquitectura domèstica ; Façanes

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/1006/rec/27

L'any 1711 la masia i les terres del seu voltant foren adquirides pel coronel austriacista d'origen vigatà Joan Baptista Cortada, la família del qual l'habità fins al 1786.

Els  Cortada ostenten el títol de comtes de la Vall de Merlès, atorgat  per la reina Isabel II el 21 de setembre de 1861 a Marià d'Oriola-Cortada Ibáñez-Cuevas (1803-1876). El seu fons documental, que inclou documentació sobre Can Cortada, es troba a l'Arxiu Nacional de Catalunya. D'aquest període daten els porxos de la façana meridional.

 En el decurs del segle XIX  Can Cortada fou residència habitual de Marià d'Oriola-Cortada Ibáñez-Cuevas (1803-1876) ,  I comte de la Vall de Merlès i alcalde de Vic. En aquest període es configurà de forma definitiva la masia actual, ja que s'enderrocà part de la torre medieval i es construïren noves dependències al voltant (est i nord) de les antigues estructures.

El 1920, aquesta propietat fou comprada per Miquel Puig Martí i la seva esposa Felícia Martisella Ribó. La terra va ser  treballada per una filla d'aquest matrimoni fins que  la zona s'urbanitzà.

L'últim quart del segle XX l'edifici passà a ésser propietat municipal i, l'any 1994 fou transformat en restaurant.

https://memoriadelsbarris.blogspot.com/2012/08/can-cortada-historia-de-ldifici.html

La dictadura feia una excel·lent feina destructiva, que amb un petit esforç podem revertir en gran mesura, esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com 

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris