IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SARANYANA, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL . BASSELLA.L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE “ DELS PIRINEUS

 

Jan Martin, publica fotografies de l’ensulsiada església de Saranyana,advocada a l’Arcàngel Sant Miquel al terme de Bassella a l’Urgell sobirà.





L’Enciclopedia ens diu; edifici de planta rectangular, sense absis diferenciat, del qual ha desaparegut totalment la seva coberta i el sostre, format per una volta de rajol. Ha quedat reduït als murs perimetrals, en els quals es conserva la motllura ornamental, de guix, d’on arrencava la volta.

 

La porta, en arc de mig punt, s’obre a la façana sud, on també hi ha una finestra d’una sola esqueixada, mentre que al mur de ponent hi ha un ull de bou circular, i un campanar d’espadanya d’un sol ull.

 

L’aparell és de carreus de pedra sorrenca, ben tallats i polits, però molt erosionats, disposats uniformement. S’aprecia un canvi d’aparell en la part alta dels murs, construïts amb carreu petit.

 

És molt probable que la part baixa dels murs correspongui a una obra medieval, de data molt avançada, ja dins el segle XIII, mentre que la part alta devia respondre a la reforma en la qual es construí la volta.


L’altar de l’Arcàngel Sant Miquel fou traslladat a l’església de Sant Serni d’Ogern, de la qual depenia.


L’havia visitat el mestre Enric Sànchez-Cid ( Portbou, 1928 )

https://lafinestralectora.cat/autor/enric-sanchez-cid/

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/06/sant-miquel-de-saranyana-ogern-bassella.html

 

  Que L'Arcàngel Sant Miquel     i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Comentaris