LA TORRE DE FORNELLS. MENORCA. QUE RETRATAVA EL JOSEP SALVANY BLANCH L’ANY 1915

 Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929) , va retratar també masies :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/mas

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/masia

També, també, el Fons Salvany va ser objecte “ d’alteracions”  per part de la dictadura franquista, entrades com :

Façana d'una masia

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/1524/rec/8

Vista exterior d' una masia

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4997/rec/26

O: Façana d' una masia de Pallejà

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6510/rec/6

Façana d' una masia de Vilablareix

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/9266/rec/7

Pati d'una masia de Parets del Vallès

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/203/rec/14

Una masia a Santa Cristina d' Aro

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4628/rec/18

Evidencien l’alteració, conscient, voluntària i dolosa , de les anotacions fetes  per Josep Salvany i Blanch- Per descomptat, ens agradarà comptar a la vostra col·laboració a l’email castellardiari@gmail.com  per identificar-les

Us en deixo un exemple del rigor documental del   Josep Salvany i Blanch,  a l’entrada Torre a Mataró, en feia aquesta descripció ;      Torre de Can Palauet.  La torre i la masia de Can Palauet són al veïnat de Cerdanyola, on dominen la riera d'Argentona.

 La part principal de la masia es compon de tres cóssos irregulars, amb planta baixa i pis, inicialment separats de la torre.

El cós principal té un portal rodó adovellat i amb un finestral del segle XVI

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/3753/rec/1

L’any 1915, Francesc Salvany Blanch, retratava “Vista parcial de la torre amb el mar i la costa de fons a Fornells”       Fornells ; Menorca ; Illes Balears ; Espanya ; Vistes Panoràmiques ; Torres


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/2282/rec/269

Llegia  que fins a principis de la dècada dels 90 del segle XX,  la torre era de propietat particular i la construcció es trobava en un estat bastant ruïnós.

L'any 1994 l'Ajuntament d'es Mercadal la va comprar, per dos anys més tard cedir-la al Consell Insular de Menorca per un període de trenta anys amb la condició d'assumir les obres de rehabilitació i gestionar el museu projectat.

Així doncs, l'any 1996 l'arquitecte Javier Soto Jiménez fa un projecte inicial, BBCR redacta el projecte de museïtzació i l'enginyer Bartolome Martí Vidal fa el projecte d'electrificació de la construcció.

Un any més tard, l'enginyer tècnic Miquel Menorca Ametller redacta el projecte d'activitats classificades,  no és fins a l'any 1999  però, quan s'inicien les obres.

La direcció de l'obra va ser a càrrec de l'arquitecte Santiago de Udaeta Font (Zurich, 1949) i l'arquitecte tècnic Francesc Garcia Arbós, ambdós del Consell Insular. Les obres van finalitzar l'any 2000,i  des de llavors la torre és un museu que es pot visitar.



Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Comentaris