L’EDIFICI QUE RETRATAVA EL JOSEP SALVANY BLANCH L’ANY 1915 HAVIA ESTAT LA CAPELLA DE SANT ROC DE CARDÓ?. BENIFALLET. L’EBRE JUSSÀ.

 

L’any 1915 el Josep Salvany i Blanch [Martorell, 1866 - Barcelona, 1829], retratava Xalet a Sant Roc, Benifallet, l’Ebre jussà.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/2867/rec/168

El Col·legi de metges en feia l’honor de publicar la fitxa biogràfica  del Josep Salvany i Blanch

https://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=EDID

Llegia que la finalitat primera de la capelleta de Sant Roc va ser la de proporcionar un lloc enretirat als personatges de l'Ordre del Carme Reformada que volguessin, durant uns dies, fer vida d'anacoreta, en un lloc més confortable però, que el que caracteritzava a les primeres ermites construïdes durant la primera meitat del segle XVII a la Vall de Cardó, seguint la trajectòria fundadora de Teresa de Jesús.

 Encara que es desconeix la data de consagració, se sap que va ser l'última a ser construïda. S'abandonà l'any 1835 per la desamortització de Mendizábal.

Les seves aigües, conegudes des d'antic com de la Ronya degut a les seves propietats curatives, va permetre que l'ermita es transformés, des el principi de la utilització de la vall com a balneari, en el pavelló d'inhalacions, polvoritzacions i banys parcials, com quedava molt allunyada dels edificis principals, a principis del segle XIX les aigües de la Ronya o de Sant Roc es van conduir a altres fonts més properes

Desprès de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÏTIM  i DEMOCRÀTIC de la II República , l'ermita de Sant Elies o del Borboll va concentrar els serveis hidroterapèutics, i la de Sant Roc s'abandonà.

Advertiu la imatge que apareix en ell Goigs:



https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/07/goigs-sant-roc-en-castella-benifallet.html

La fotografia de Todo colección és del mateix edifici que retratava Josep Salvany i Blanch , ens agradarà rebre’n confirmació a l’email castellardiari@gmail.com  , de que es tracta del pavelló d'inhalacions, polvoritzacions i banys parcials, en que es va transformar la capella de Sant Roc




https://www.todocoleccion.net/postales-cataluna/benifallet-font-sant-roc-balneari-cardo-fot-tres-llits-reproduccion~x53157332

https://www.benifallet.cat/que-visitar/convent-i-balneari-de-cardo

  Que Sant Roc    i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 

Comentaris