SANT JOAN BAPTISTA AL CEMENTIRI DE MONTANISSELL. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

Jan Martin, retrata l'església advocada a Sant Joan Baptista que  es troba al costat del tancat del cementiri, prop de les ruïnes de l'antic poblat i del castell de Montanissell situades sobre un turó proper a l'actual població, al terme de Coll de Nargó, a la comarca de l’Urgell sobirà, a la Vegueria “ in pectore “ del Pirineus.


Patrimoni Gencat en diu ; edifici d'una sola nau lleugerament trapezoïdal capçada per un absis semicircular obert al costat de llevant, el qual s'uneix directament a la nau sense que hi hagi cap plec de reducció entre tots dos elements arquitectònics, diferenciats només per les mides de la nau, una mica més ampla que l'absis. La nau és coberta amb una volta de canó apuntada, reforçada per dos arcs doblers que es recolzen en uns ressalts encastats als murs perimetrals. L'absis és cobert amb una volta de quart d'esfera i, a l'exterior, presenta decoració d'arcuacions. El temple s'il·lumina per quatre finestres, de les quals només dues (la del centre de l'absis i la del mur meridional) semblen originals. Aquestes, d'idèntiques característiques, s'obren amb doble esqueixada i són rematades amb arcs de mig punt, fetes amb dovelles de pedra tosca. Les dues restants, refetes, són d'esqueixada simple i s'obren al mur de ponent i a l'inici del mur meridional, a frec de l'absis. La porta d'arc adovellat s'obre al mur de migjorn. El mur de ponent és coronat amb un petit campanar d'espadanya d'una sola obertura, refet posteriorment.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/05/goigs-sant-joan-baptista-patro-de_16.html


 


La imatge quasi espectral, em feia recordar el magnífic article de la Guillermina Subirá Jordana, on explica que hi havia taüts de transport,  com el d’Estavill.  

  Que Sant Joan Baptista      i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Comentaris