IN MEMORIAM. CAN JOANET, LA MINA. EL SANT ADRIÀ DEL BESÓS QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.

El Josep Salvany Blanch, retratava l’1912,        Vista de l'establiment de la Mina, Sant Adrià del Besòs ; Barcelonès ; Catalunya ; Establiments comercials.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/515/rec/5

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/514/rec/2

Llegia;  La Mina deu el seu nom a la mina que sortia d'aigua a la font que hi havia al berenador de Can Joanet, situat a l'extraradi de la ciutat, i on els barcelonins solien anar a passar els diumenges envoltats d´horts i cases rurals.

https://www.sant-adria.cat/arxiu/apropat-a-larxiu/galeries-fotografiques/la-mina

El barri va acabar ocupant uns terrenys que al mapa que va traçar Ildefons Cerdà Sunyer (Centelles, Osona, 23 de desembre de 1815 - Caldas de Besaya, Cantàbria, 21 d'agost de 1876), conformaven un gran espai verd al costat del riu Besòs, a manera de pulmó de Barcelona,...,  com tants i tants projectes necessaris  per fer realitat una ciutat “ humana “,  l'especulació i els interessos d'uns quants van fer que s'acabés abandonant.

Al cens de 1920 consten 1073 ànimes, es tancava l’any 2023  amb 37.925, és MOLT més difícil  trobar un adrianenc, adrianenca, amb pares, avis, besavis,.., nascuts a Sant Adrià, que un polític “ professional “ honest.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Comentaris