IN MEMORIAM. CAN RAJOL. LES FRANQUESES DEL VALLÈS

 

El Joan Estorch Salomó, un dels menystinguts del Fons Estudi de la Masia Catalana, retratava , Vista general d'una masia entre Les Franqueses i La Garriga, situació: de les Franqueses a La Garriga, pujant a l'esquerra.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2123/rec/13

El Josep Clavell Oliveras i la Neus Miro, identificaven la masia com Can Rajol, La finca de Can Rajol  que fou expropiada per l'Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF) en el projecte de desdoblament de la línia de tren R3 de Rodalies de Catalunya i va ser enderrocada el 30 de gener de 2024 quan van començar les obres.

Can Rajol era una masia situada al municipi de les Franqueses del Vallès, al Vallès Oriental. Estava situada al nucli de població de Llerona, a la unitat de paisatge del torrent de Can Guilla - Can Gorgs, i està documentada des del 1695. Es tractava d'un edifici de planta rectangular, amb coberta a dues vessants, format per teules àrabs i carener perpendicular a la façana. Tenia algunes finestres rectangulars de petites dimensions i presentava un portal d'accés de dovelles de pedra de majors dimensions al portal antic.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Can_Rajol

https://www.somlesfranqueses.cat/noticia/92677/can-rajol-a-punt-de-ser-enderrocada-pel-desdoblament-de-lr3

Escrivia en ocasió de intentar retratar LA TORRE MODERNISTA DE CAN CLAPERSJUSSÀ , i àdhuc, si fos possible preguntar als seus estadants qui en va ser l’autor, topava amb la tristíssima realitat , avui  la pagesia ha de tancar les seves propietats  per garantir – fins on sigui possible- a protecció dels seus bens, i àdhuc de la seva pròpia vida. 

Pagesos i ramaders, es manifestaven per reclamar que se’ls doni un tracte humà,  amb unes administracions acostumades al  MANDO y ORDENO, que traslladen la SEVA FEINA als ciutadans, que els imposen la CITA PRÈVIA, que els aboquen al patiment infinit i/o la mort en llarguíssimes LLISTES D’ESPERA, ens temem que caldrà fer alguna cosa més que tallar carreteres, autovies i autopistes.  

  Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris