IN MEMORIAM DE L’ESCOLA MIXTA DE LA COLÒNIA VILASECA, GESTIONADA PER LES SANT VICENÇ DE TORELLÓ. OSONA.

 

Havíem publicat.

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/03/in-memoriam-de-lescola-de-les-monges-de.html?fbclid=IwAR1gYnezqTovXm2iC27mz9EaCGM-n2PcdVsf10iFoM8YLAfUGr3cvnJrqcM

https://patrimonicultural.diba.cat/index.php/element/torre-den-frederic-marcet

Llegia a:

https://patrimonicultural.diba.cat/element/collegi-de-les-monges-de-vila-seca

L'edifici del  mal dit ,  col·legi de les monges  de la Colònia Vilaseca , al terme de Sant Vicenç de Torelló, es va construir l'any 1948 – ens agradarà tenir noticia de l’autor del projecte, en aquella data allò de la mal dita “ guerra civil “, com excusa per amagar dades, ja no “ colava” , oi -  per ampliar l'escola mixta que hi havia a la plaça de l'església.

 El nou edifici, adossat a l'antiga Fonda d'en Joan Vila, va permetre separar l'educació que rebien els nens i les nenes.

La comunitat de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül , es va fer càrrec del nou equipament, motiu pel qual l'edifici és conegut com el col·legi de les monges.

La planta baixa es va habilitar com a guarderia i escola de nenes, mentre que l'edifici de la plaça va quedar per als nens.

Als pisos superiors s'hi van crear quatre habitatges per als encarregats.


https://agora.xtec.cat/ceiplloriana/wp-content/uploads/usu1416/2014/09/historia-educacio-st-vicen%C3%A7.pdf

En els primers AÑOS TRIUNFALES , l’educació  pública  es va convertir en un “ premi “ per als militars que havien servit a les files dels sediciosos,   i per descomptat es va incentivar la “ participació” de l’església, amb totes les Ordres  femenines i masculines  que existien.

https://www.publico.es/actualidad/militares-guerra-civil-maestros-del.html

Això es repetiria en altres àmbits de l’Administració, el fet , sense cap mena de dubte, portaria com a conseqüència “lògica”  el triomf de la mediocritat, el nepotisme i l’estultícia.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris