CAN TARAU, S’HAVIA DIT CAN ZARAM?, DOSRIUS. EL MARESME

 

Trobava una fotografia,  Vista parcial de la façana de Can Zaram amb galliner i paller en primer terme, 1932, Josep de Cabanyes. Dosrius. El Maresme


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7521/rec/571

Estem fent recerca d’aquest Josep de Cabanyes, al que la dictadura franquista, despullava de cognom matern, lloc i data de naixement i traspàs, i peripècia vital.  Trobàvem : 

Joan de Cabanyes Prat , (1873-1913)

Francesc Cabanyes i Prat (Mataró 1868 - Barcelona 1929)

Josep de Cabanyes Borràs( + 11-3-1946) , pare de l’Elisenda de Cabanyes i Cirici

La hipòtesis més versemblant és que les fotografies les fessin el Joan de Cabanyes Prat i el Francesc Cabanyes i Prat, i que un dels seus fills, potser Josep de Cabanyes Borràs, les cedís al Fons Estudi de la Masia Catalana.  Ens agradarà ampliar tant com sigui possible aquesta informació a l’email castellardiari@gmail.com

Ens indigna la facilitat en que trobem dates de persones quina aportació a la història de la humanitat serà ; dur a terme el genocidi dels palestins de Gaza i Cisjordània ; o, mantenir la repressió contra “grups identificables de persones”, singularitzades per la seva llengua, la seva cultura,...; per no fer esment de la corrupció endèmica i sistèmica del REINO de ESPAÑA.

La Casa s’identifica com Can Tarau:

https://adosrius.wordpress.com/2018/11/28/memoria-grafica-del-segle-xx-i-xx/

Que existeix encara :

https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-tarau

L'any 1972 es va construir el pis superior del cos de llevant de la construcció, damunt dels antics estables per a les vaques. De fet, fins l'any 1976, a la masia hi havia bestiar (vaques, cavalls i porcs). L'aigua del pou que està situat davant la masia s’extreia amb una sínia moguda per la tracció d'un cavall.

Ens agradarà tenir noticia de la raó de la denominació Can Zaram, a l’email castellardiari@gmail.com , que no apareix citada al Mapa de Patrimoni

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


 


Comentaris