ESGLÉSIA DE CERCS, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU, MAL DITA SANTA MARIA. EL BERGUEDÀ

 

L'església parroquial de Cercs  està advocada a la Marededéu, mal dita  Santa Maria. El Concili d'Efes que  es va celebrar entre el 22 de juny i el 16 de juliol de l'any 431, va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge, en català la forma correcta de designar a la verge, és Marededéu, la forma Santa Maria, pretén menystenir-la, i és per descomptat una clara demostració del masclisme que impregna la cultura “ castellana”.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/857/rec/1

Patrimoni Gencat explica que  l'església és un edifici religiós relativament modern, malgrat conserva una estructura força primitiva.  Que s’aixecava al segle XIX – sense autors – de forma quasi ”màgica”, atès el seu ús religiós hem d’excloure que sigui obra del maligne, oi?.  Ens agradarà tenir noticia dels autors a l’email castellardiari@gmail.com

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/05/goigs-la-mare-de-deu-de-la-baells-la.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3211


Fotografies deJordi Contijoch Boada

Que la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Comentaris