ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA CELLERA DE TER , ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE SALES. LA SELVA

 

Valentí  Fargnoli Iannetta,  retratava,  Façana principal de l'església de Santa Maria de Sales de la Cellera de Ter. En primer terme, una placeta arbrada


https://www.inspai.cat/Inspai/en/imatge/647261/Esglesia+de+Santa+Maria+de+Sales+de+la+Cellera+de+Ter

https://raco.cat/index.php/QuadernsSelva/article/view/366733/460617

https://lacelleradeter.cat/esglesia-de-santa-maria-de-sales-de-la-cellera-de-ter

Molt afectada pels terratrèmols del segle XV, de l’antic edifici romànic en resta només la base quadrada del campanar.

 La reconstrucció, que va durar fins al segle XVII, consistí en el canvi d’orientació i l’allargament de l’edifici per l’oest, la reforma del campanar i, finalment, la construcció de la coberta i la façana definitives.

 Encara al segle XIX es va aixecar la capella dedicada a la Immaculada, amb una notable volta de rajol, ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com

L’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra El  govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, comportarà  la desaparició del retaule barroc i de la imatge romànica de la Verge, entre d’altres elements artístics.

L’edifici és d’estructura gòtica i la façana és barroca, molt senzilla, on destaca el porxo d’accés, amb columnes de pedra i coberta de fusta recentment restaurada.

El vitrall de la façana és obra de Domènec Fita Molat (Gerona, 10 de agosto de 1927-Gerona., 9 de noviembre de 2020)​​ (1977) i el retaule major, neogòtic, està presidit per una imatge de la Mare de Déu, obra de Josep M. Bohigas Masoliver (Banyoles1906 - Barcelona1971), de 1956.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/05/goigs-la-mare-de-deu-de-sales-la.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/03/esglesia-parroquial-de-la-mare-de-deu.html

 Que  la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris