Retratava un pas cobert amb sortida al carrer Pintor Vila Puig de Sant
Quirze del Vallès
No el retrataven
els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana
https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/sant%20quirze%20del%20vall%C3%A8s
Tampoc el Josep
Salvany Blanch :
Diria que no
apareix al Catàleg – escadusser – de Masies de Sant Quirze del Vallès
Tampoc a la
llista de Monuments de Wikipedia
NI a la relació que feien els bons amics de Pobles de
Catalunya
https://www.poblesdecatalunya.cat/municipi.php?m=082384
Tampoc al Grup d’investigació i Història de Sant
Quirze (GIHSQ)
http://www.favsq.org/historia/masies.html
Ens agradarà
tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com
És profundament
decebedor que Sant Quirze del Vallès amb un cens de 20241 habitants de dret a
tancament de l'any 2023, no compti - encara - amb un Catàleg de Patrimoni on
figurin edificis com:
, edificis que
s'aixecaven abans de 1960, quan vivien
2.919 mussols, que doblaven de llarg el cens de 1950
De tots ells sou pregats de donar-nos 'en noticia a l'email castellardiari@gmail.com , ho demanarem a arxiumunicipal@santquirzevalles.cat
No descobrim res, quan expliquem que d'ençà de l'1 de juny de 1922 quan es va inaugurar l'estació de ferrocarril en ocasió de posar en servei el tram entre Sant Cugat Centre i Sabadell-Estació, per part de l'empresa Ferrocarrils de Catalunya (FCC) , Sant Quirze esdevenia, una destinació de turisme per alguns barcelonins.
Lluc 2:52 , deia , Jesús creixia en edat i saviesa, i tenia el favor de Déu i dels homes. Com ens agradaria poder fer aquesta mateixa afirmació en relació a Sant Quirze del Vallès, i a bona part dels municipis de Catalunya
El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).
El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.
Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals, per evitar que la continuïtat del projecte. El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana, que l’acció del sionisme sobre Palestina.
L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.
Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?. Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem fent esment de l’autor de les fotografies.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació