TENIU IMATGES DE LA CAPELLA ADVOCADA A SANT JOSEP DE PLA TRAVER?. SANT PRIVAT. VALL D’EN BAS. LA GARROTXA.

 Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1852 - ibídem, 22 de juny de 1923) retratava Vista general de Pla  Traver de Sant Privat d'en Bas

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6667/rec/3

Llegia en relació a Platraver,  situat  dalt d’una plana rere Puigsacalm, masia ja propera al terme de Vidrà formada per un conjunt d’edificis allargats, amb una capella dedicada a Sant Josep.

L’havia retratat també Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau (Barcelona, 5 de marzo de 1894-27 de septiembre de 1961)

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8122/rec/2

I un enigmàtic Dudi , del que ens agradarà saber el nom propi, els cognoms, el lloc i data de naixement i traspàs i la seva peripècia vital a l’email castellardiari@gmail.com

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8161/rec/1

Ens indigna la facilitat en que trobem dades de persones quina aportació a la història de la humanitat serà ; dur a terme el genocidi dels palestins de Gaza i Cisjordània ; o, mantenir la repressió contra “grups identificables de persones”, singularitzades per la seva llengua, la seva cultura,...; per no fer esment de la corrupció endèmica i sistèmica del REINO de ESPAÑA.

No podía accedir al Cataleg de Masies de la Vall d’en Bas

La casa no forma part de la llista de monuments de la Vall d’en Bas, tampoc, i aquí fins és lògic, dels de Vidrà.

Esperem imatges i dades de la capella de Sant Josep de Pla traver, en demanàvem a la mateixa casa, i  al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( arxiu Gavin), per descomptat, si alguna persona i/o entitat en té alguna li agrairem la seva tramesa a l’email castellardiari@gmail.com



Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( arxiu Gavin) , em deien ;  Capella de Sant Josep. Pla de Traver. Sant Privat d’en Bas (La Vall d’en Bas) . Garrotxa . Sense culte l’any 1970. Data fotografia 23-VII-1970

També si existeixen ens agradaria rebre una imatge dels Goigs que es cantaven en aquesta capella a l’email castellardiari@gmail.com

Els Bosch de PlaTraver mijançant matrimoni l’any 1710 ,  entre  Baltasar de Vallgornera, Montagut i Llunes i Francesca Bosch de Platraver,  adveniran a la noblessa,  el seu net, fill de  Antonio de Vallgornera Montagut Olim de Llunes y Bosch de Platraver, doncel de Barcelona, señor de Les Preses, Vilanova de La Muga, Massó, Rocacorba, Llers, Bellver, Santa Margarida de Bianya, Castillo de El Coll, Sagarriga, Satrilla, Cabanes y Montrós, Ramon de Vallgornera Montagut Llunes y de Lentorn, esdevindrà marques de Vallgornera per   Real Decreto de 30 de septiembre de 1796.

http://www.platraver.com/historia/

https://www.vallgesbisaura.com/territori/cases-de-pages/cases-de-pages-pla-traver/

https://www.youtube.com/watch?v=sFSx0Sfwzfs

http://www.platraver.com/la-casa/la-casa/

El franquisme feia una excel·lent tasca destructiva, quines conseqüències  bàsicament pel pas del temps i la mala política del 'laissez-faire, laissez-passer'  dels “ demòcrates successors de la dictadura , costaran molt de revertir.

El Fons Estudi de la Masia Catalana,  a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta. 

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Que  Sant Josep  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris