ESGLÉSIA DE MONTENARTRÓ, ADVOCADA AL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE. LLAVORSÍ. EL PALLARS SOBIRÀ.

 

l’Antonio  Bartumeus i Casanovas [Barcelona, 09/05/1856 – Cadaqués, 02/03/1935] , al que  com a l’Antonio Gallardo i Garriga, (Barcelona, 1889-1942), li poso la O al nom propi, perquè en el seu cas – i en el meu també – no es permetia la inscripció al Registre Civil en llengües que no fossin el castellà – que els funcionaris anomenaven, español, retratava , Portal i façana de l'església de Sant Esteve de Montenartró, Llavorsí, el Pallars sobirà.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/12628/rec/416

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_top%C3%B2nims_d%27origen_bascoide_del_Pallars_Sobir%C3%A0

La parròquia de Montenatró, Montano Hortone, és esmentada en l’acta de consagració de la Seu d’Urgell. En les dècimes papals del 1279 apareix com a cap del deganat de Montenartró, que en aquesta relació sols inclou la parròquia d’Estac. Gràcies a la visita realitzada pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona als diferents deganats del bisbat d’Urgell, entre els anys 1314 i 1315, se sap que el deganat de Montenartró comprenia l’anomenat Alt Pallars (unes 40 parròquies, llevat dels sectors integrats al deganat de Cardós i al de les valls d’Àneu). En aquesta visita s’esmenta l’església de Sant Esteve de Montenartró. En la nova distribució del bisbat d’Urgell en oficialats, Montenartró fou integrat a l’oficialat de Sort. En la visita pastoral del 1758, Sant Esteve de Montenartró era inclosa a l’oficialat de la col·legiata de Castellbò i tenia com a sufragànies Sant Martí de Romadriu i Sant Joan de l’Erm. En aquesta visita, el visitador manà reforçar les parets interiors de l’església amb calç. Pel pla parroquial del 1904 Montenartró fou de nou integrat a l’arxiprestat de Sort, amb les mateixes sufragànies. Actualment depèn de la parròquia de Rialb.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-esteve-de-montenartro-llavorsi

Existeix encara:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Esteve_de_Montenartr%C3%B3

https://www.llavorsi.cat/copy_of_recull-fotografic/montenartro

Els anys previs a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, eren extremadament “ fèrtils “ en l’àmbit cultural que ens deixaven el seu testimoni valuosíssim, alterat i fins destruït en algun cas per la dictadura franquista: 

Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923)

Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929)

Antonio  Bartumeus i Casanovas [Barcelona, 09/05/1856 – Cadaqués, 02/03/1935]

Marcel·lí Gausachs i Gausachs (1891-1931)

Antonio Gallardo i Garriga, (Barcelona, 1889-1942)

..

Maldem per posar nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs i alguna casa de la seva peripècia vital, a la miríada de fotògrafs que la dictadura franquista invisibilitzava , agrairem  la vostra col·laboració a l'email castellardiari@gmail.com 

Avui,  persones d’aquella vàlua es troben a faltar.

 El Partits hereus de la dictadura, PP & PSOE  estan embrancats en assenyalar l’altre com MÉS  corrupte, dissortadament patim llistes de “ desesperació”  a la Sanitat Pública – i de retruc a la privada -, a l’atenció social a les persones febles, discapacitats, dependents,..,  els agrairíem a ambdós Partits, que posin remei a aquests i altres problemes,  i deixin de perdre el temps, la “ sensació”  de la ciutadania és que la corrupció en ambdós és  ex-aequo  

Ens sembla que una Comissió Parlamentaria que esbrines les relacions entre el narcotràfic ,  el finançament dels Partits Polítics , i les accions criminals dutes a terme darrerament  a la Comunitat andalusa,  tindria més sentit, oi? 

 Que el protomàrtir Sant Esteve  i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris